ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Πλαστά» πλεονάσματα και χρήση ψηφοθηρικών πολιτικών

πλαστά-πλεονάσματα-και-χρήση-ψηφοθ-256964

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη, Συμβούλου Επενδύσεων ΒΕng MSc AMIEE MILT

Με αφορμή την ανακοίνωση πλεονασμάτων του προϋπολογισμού και την διανομή κοινωνικών μερισμάτων, αξίζει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες. Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να παρουσιάσει πολιτική σταθερότητα και θετικό οικονομικό κλίμα στη χώρα, υπόσχεται κοινωνικά μερίσματα από ανύπαρκτα πλεονάσματα. Όσοι ασχολούνται με τον κλάδο των οικονομικών, γνωρίζουν ότι η διαχείριση των αριθμών μπορεί να οδηγήσει σε στοχευμένο επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι «αλχημείες» έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα αρνητικό κλίμα σε θετικό. Συγκεκριμένα:

– Γύρω στις 350.000 συνταξιούχοι αναμένουν την οριστικοποίηση του τελικού ποσού σύνταξης προκειμένου να λάβουν ένα «κουτσουρεμένο» ποσό το οποίο θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια περίπου.

– Το κράτος οφείλει πάνω από 3 δισ. ευρώ σε πολίτες και ο λόγος είναι η υπερφορολόγηση του περσινού έτους

– Οι προμηθευτές του κράτους, αναμένουν πληρωμές που ανέρχονται στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων.

– Επιπλέον πρέπει να εξοφληθούν βραχυπρόθεσμα 15 δισ. σε έντοκα γραμμάτια και 15 δισ. σε repos

– Ενσωμάτωση στον Προϋπολογισμό των θετικών επιδόσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ). Με αυτόν τον τρόπο «κουκουλώνεται» η μη αποδοτική προσπάθεια είσπραξης φορολογικών εσόδων μέσα στο έτος, προκειμένου να ενισχυθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου, οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης είναι υπεραισιόδοξες, καθώς τα έσοδα φαίνονται ανεβασμένα κατά 1,319 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το πλεόνασμα θα φτάσει πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Υπουργείου Οικονομικών έως τις αρχές Σεπτεμβρίου από τα 6 δις τα οποία χρωστούσε το κράτος τα μισά σχεδόν αφορούσαν χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία (2,3 δισ.), Τοπική Αυτοδιοίκηση (340 δισ.) και νοσοκομεία (560 δισ). Τα υπόλοιπα ήταν εκκρεμότητες από επιστροφές φόρων.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 1,1δισ. ευρώ. Οι υπόλοιποι φορείς κοινωνικής ασφάλισης χρωστάνε 1,2 δισ.

Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ληξιπροθέσμων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι παρά τα δάνεια που έλαβε το καλοκαίρι η χώρα με αποκλειστικό σκοπό να αποπληρώσει χρέη του το δημόσιο, τα χρέη αυτά τελικά αυξήθηκαν αντί να μειωθούν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο κατά σχεδόν 800 εκ. ευρώ, από 5,1 δισ. τον Ιούνιο σε τα 5,437 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 6,2 δισ. τον Αύγουστο. Επίσης τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,718 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,290 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018 – 2021.

Τέλος το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέδειξε μια υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 1,860 δισ. ευρώ, με την «τρύπα» να καλύπτεται εν μέρει από την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Οι δαπάνες θα κυμανθούν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον μήνα Σεπτέμβριο να πληρώσει κάποιες οφειλές της στους προμηθευτές και να επιστρέψει ένα μέρος των φόρων που χρωστούσε στους πολίτες. Αυτό σε συνδυασμό με την υστέρηση στην είσπραξη φόρων δημιούργησε μία τρύπα στα έσοδα ύψους 2,3 δισ. περίπου.

Επιπροσθέτως, να τονιστεί ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Οι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν με σκοπό την αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. περίπου αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 900.000.000 περίπου

Το παιχνίδι των αριθμών δεν τελειώνει ποτέ και μπορεί να οδηγήσει σε όποια συμπεράσματα το επιθυμεί αυτός που τους χειρίζεται. Το ζητούμενο είναι ωστόσο, η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη της. Το ζητούμενο είναι να μην παραπλανάται ο πολίτης και να μην επαναπαύεται, από όποιου τύπου κοινωνικά μερίσματα λαμβάνει στο τέλος του έτους, από πλεονάσματα τα οποία είναι πλαστά. Όταν μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και να δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας, όταν στραγγαλίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα οι έλληνες πολίτες με την καθυστέρηση αυτών που τους οφείλουν και την υπερβολική φορολόγηση, τότε το μόνο που δεν μπορεί να επιτευχθεί είναι ανάπτυξη στην οικονομία μιας χώρας. Ας μην χρησιμοποιεί η κυβέρνηση παλαιού τύπου ψηφοθηρικές μεθόδους λοιπόν, και ας φροντίσει για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει στην πραγματική και μόνιμη ανακούφιση των ελλήνων πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου