ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Υποκρισία

υποκρισία-405082

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη, Αρχιτέκτονα

e-mail: [email protected]

Το ότι περνούν τα χρόνια δεν σημαίνει μόνο ότι γερνάς, ότι τελειώνεις, ότι φθίνεις.

Το αντίθετο! Αν η πορεία σου στη ζωή είναι συνυφασμένη με τη γνώση, την παρατήρηση, τη δημιουργία, και η βιολογική σου υπόσταση (υγεία) το επιτρέπει, τότε νομίζω έχοντας αποκτήσει τον θησαυρό της ΠΕΙΡΑΣ, μπορείς να αισθάνεσαι κατακτητής και ταυτόχρονα να προσφέρεις πολλά στο σύνολο που ονομάζεται κοινωνία.

Από τη μεριά μου αυτό γενικά κάνω, όπου συμμετέχω, στο πνεύμα αυτό δημοσιεύω και τις επιστολές που κατά καιρούς διαβάζετε, πρόθεσή μου πάντα να βοηθήσω το σύνολο, ανάλογα στις δυνατότητές μου.

Είναι άλλωστε κάτι που μπορείτε να κάνετε όλοι σας.

Τα ερεθίσματα απορρέουν από προσωπικά βιώματα. Βιώματα από τα οποία ανακάλυψα διαπιστωμένες, αφανείς-κρυφές αλήθειες.

Σήμερα θα ασχοληθώ με κάτι που έπεσε στην αντίληψή μου και που νομίζω πως παίζει πρωτεύοντα ρόλο, επηρεάζει αρνητικά τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σαν ενεργός πολίτης, ζώντας τους ρυθμούς και τα γεγονότα της καθημερινότητας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πολλά αποτελέσματα από όσα διαδραματίζονται γύρω μας, έχουν όμοια κατάληξη, επηρεασμένα κατά κάποιο τρόπο από τον ίδιο ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ.

Έναν ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ που ενεργώντας αναλογικά στην διαχρονική μόνιμη παρουσία του, έχει σαν αποτέλεσμα-αντίκτυπο μια άρρωστη υποτακτική στασιμότητα, επαναλαμβάνοντας και διατηρώντας μια νοσηρή-μίζερη κατάσταση, με επιπτώσεις στην ΕΞΕΛΙΞΗ.

Έναν ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ που νομίζω πως αποτελεί την αιτία πολλών δεινών στις πολιτειακές- κοινωνικές αλλά και τις ατομικές μας σχέσεις.

Ποιος είναι αυτός; μα η αισχρή ανέντιμα μεθοδευμένη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Συμπεριφορά-όργανο κάποιων που από την θέση που κατέχουν νομίζουν πως μπορούν ανεξέλεγκτα να κοροϊδεύουν, να εξαπατούν, να εκμεταλλεύονται ιδεολογίες, μπλοκάροντας-εξουδετερώνοντας την αλήθεια.

Στην ζωή ΟΛΑ! είναι μαθηματικά, έτσι και εδώ φανταστείτε ένα κλάσμα… με ΑΡΙΘΜΗΤΗ… τις συνειδήσεις όλων, ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ… την οποιαδήποτε και από τον οποιονδήποτε προερχόμενη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Ίσως μερικοί να νομίζετε πως θα ασχοληθώ με τη συμπεριφορά των σημερινών κυβερνόντων, όχι δεν θα το κάνω, αυτό πλέον έχει διαπιστωθεί, αποδειχθεί, το ξέρετε όλοι και θεωρείται δεδομένο σαν αιτία όλων των κακών.

Την παθητική αποδοχή αυτής της συμπεριφοράς αιτιολογώ.

Στην αρχή της επιστολής έγραψα για την κεκτημένη πείρα, που αποκτάς στην πάροδο του χρόνου, από την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

Από την εμπειρία μου λοιπόν θεωρώ βασικούς υπεύθυνους, διάδοσης-εφαρμογής αυτού του ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ (υποκρισία) μεταξύ των άλλων και πολλά από τα ΜΜΕ και τους υπεύθυνους εντεταλμένους παράγοντες πίσω από αυτά.

Κυρίως τα/τους θεωρώ υπαίτιους για την εξαφάνιση της ΥΠΑΡΞΗΣ σαν οντότητα και κατά συνέπεια αντίδρασης του ΑΡΙΘΜΗΤΗ (ατομική συνείδηση).

Αποτέλεσμα επιστημονικά μεθοδευμένο και επιδιωκόμενο που ευνοεί την άνετη αποδοχή της οποιασδήποτε ανέντιμης και αισχρής κυβερνητικής ή άλλης συμπεριφοράς.

Προσωπικά στην περιοχή μας παρακολουθώ τα πάντα (ΜΜΕ), μάλιστα κάνοντας τις επιλογές μου, συνεργάζομαι με κάποια από αυτά.

Τελευταίως, από τη συνεργασία αυτή διαπίστωσα ότι πράγματι η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ υπάρχει και μάλιστα στο έπακρον καλά καμουφλαρισμένη.

Στην περιοχή μας λοιπόν λειτουργεί ΜΜΕ με πολλούς Fans και διαρκή παρακολούθηση, και είναι αυτό για το οποίο θα κάνω αναφορά για εμπλοκή του σε παρόμοια συμπεριφορά.

Παράγοντάς του μάλιστα έχει καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή ενώ εμφανίζεται και σε τοπικό κανάλι κάνοντας κριτική, καυτηριάζοντας (από ότι αποδείχθηκε λαϊκίστικα) τα πάντα.

Είναι τόσο πειστικός σε αυτό που κάνει παραπέμποντας με τον τρόπο του σε άγγελο της αποκάλυψης, σε υπερασπιστή της ηθικής, σε παράγοντα που θα βοηθήσει να βρεθούν οι λύσεις, κλπ. κλπ.

Όμως τα προσωπικά μου βιώματα στη συνεργασία με τον χώρο του, απέδειξαν το αντίθετο.

Διαπίστωσα μια συμπεριφορά που δύσκολα γίνεται αντιληπτή, που όμως εξυπηρετεί δόλια κάποιους σκοπούς προσωπικών η εντεταλμένων συμφερόντων, πλανεύοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη.

Λεπτομέρειες (ονόματα κλπ.) δεν θα αναφέρω, απλώς μεταφέρω συνειδητά (υπάρχουν διαπιστωμένα στοιχεία) τα συμπεράσματά μου.

Από την άλλη και δυστυχώς στη χώρα μας, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι μεμονωμένη δεν αποτελεί αποκλειστικότητα κάποιου/ων ΜΜΕ.

Αυτά άλλωστε είναι τα όργανα επίδρασης, επίτευξης σκοπών, ομαλής, εύκολης μετάδοσης των επιδιωκόμενων.

Δεν έχω καμιά διάθεση για αντιδικίες, κατηγορίες κλπ. κλπ. απλώς κάνω γνωστό κάτι που από συγκυρία γεγονότων έπεσε παθητικά στην αντίληψή μου, ίσως η ενημέρωση αυτή, φανεί χρήσιμη στην παρατηρητικότητά σας.

Δεν κρύβω πως και εγώ πάτησα αυτή την καλά στημένη παγίδα, από το συγκεκριμένο ΜΜΕ και τους συντελεστές του, πριν το διαπιστώσω νόμιζα πως εξυπηρετούσαν άλλα, τελείως διαφορετικά ΠΙΣΤΕΥΩ!, γι’ αυτό και συνεργαζόμουνα.

Το αιώνια ρομαντικό τμήμα της σκέψης μου, ακόμη δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως αποτέλεσα με τα γραφόμενά μου, μέσο παραπλάνησης-παραλλαγής, για προώθηση άλλων σκοπών.

Δεν μπορώ ακόμη να συμβιβαστώ με το γεγονός πως ο άνθρωπος (εγώ) που οι σκέψεις του γινόντουσαν από το συγκεκριμένο ΜΜΕ θέματα ευμενούς σχολιασμού, αποδεκτά από πολλούς, ξαφνικά αποκλείστηκε, αγνοήθηκε γιατί ενόχλησε κάποιους νταβατζήδες! (επιτρέψτε μου την έκφραση) με συμπεριφορά ΥΠΟΚΟΣΜΙΚΗ.

Ο χαρακτηρισμός ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ που τους αποδίδω, πηγάζει από το ότι μια συγκεκριμένη κριτική ενέργεια δική μου, που αφορούσε κοινωνική υποχρέωσή και η οποία έγινε σε ανύποπτη στιγμή και χώρο, ενόχλησε αυτούς τους κάποιους (;) που τους αφορούσε, οι οποίοι και επέβαλαν την αδικαιολόγητη διακοπή της συνεργασίας μας.

Το παράδοξο, και συνηγορούν στον χαρακτηρισμό αυτό, είναι ότι η δική μου υπό κατηγορία ενέργεια συμβάδιζε με όλα όσα κατά καιρούς το συγκεκριμένο ΜΜΕ υποτίθεται πως έκανε και το ίδιο, δηλαδή σχολίαζε αρνητικά και κατηγορούσε.

Νομίζω πως όλα αυτά έπρεπε να τα γράψω…

Προτροπή:

Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας μην πιστεύετε ό,τι βλέπετε… Ακούτε…

Αντιδράστε! Ψάξτε! Πάψτε να είστε βουβοί θεατές-πιόνια!…

Τελειώνοντας, και σαν επίλογο θα σας μεταφέρω έναν από τους σχετικούς ορισμούς που βρήκα στο διαδίκτυο.

«ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ είναι όταν λέω ένα πράγμα αλλά κατά βάθος πιστεύω κάτι άλλο, όταν φανερώνω ένα πρόσωπο αλλά κατά βάθος είμαι κάποιος άλλος. Η υποκρισία, με άλλα λόγια, είναι το αντίθετο της γνησιότητας και της ειλικρίνειας»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου