ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανοιχτή επιστολή για τον Αγιο Στέφανο Βόλου

ανοιχτή-επιστολή-για-τον-αγιο-στέφανο-15801

Από τον κ. Νίκο Ηρ. Ντρέγκα λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

«Ως μέλος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Μαγνησίας από το 1968 και μόνιμος κάτοικος Αγίου Στεφάνου Βόλου απορώ διαβάζοντας τα όσα γράφει ο τοπικός Τύπος τον Απρίλιο 2016 σχετικά με την πώληση του Εμπορικού Χώρου Αγίου Στεφάνου. Προσωπικά, εκφράζω την αντίθεσή μου στην πώληση του Εμπορικού Χώρου Αγίου Στεφάνου σε οποιονδήποτε αγοραστή και για οποιονδήποτε λόγο. Πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να εισπράξει από τους ιδιοκτήτες των χιλίων πενήντα οικοπέδων της συνοικίας Αγίου Στεφάνου τον ΕΝΦΙΑ του Εμπορικού χώρου εκτάσεως 24.800 τετραγωνικών μέτρων που τους αναλογεί, για να γίνουν σ’ αυτόν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί από την πρώην Νομαρχία Μαγνησίας για τις ανάγκες των 6.000 κατοίκων, όπως προβλέπεται να έχει η συνοικία. Υπενθυμίζω σχετικά τα εξής: Το αίτημα για Πολιτιστικό Κέντρο στον Εμπορικό Χώρο Αγίου Στεφάνου εκκρεμεί από το 2006. Στις 19 Φεβρουαρίου 2006 ο Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου δέχτηκε στο Δημαρχείο ομάδα κατοίκων της συνοικίας Αγίου Στεφάνου. Εκεί ο υποφαινόμενος ανέπτυξα αναλυτικά στον κ. Δήμαρχο τις παρακάτω προτάσεις: 1. Να δημιουργηθεί κατά προτεραιότητα στη συνοικία Αγίου Στεφάνου ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο για τις πνευματικές ανάγκες και δραστηριότητες της νεολαίας και 2. Να γίνει αυτό τιμητικά εις μνήμην του αείμνηστου Λυκειάρχη Χρίστου Ηλ. Ζαχαρόπουλου, ο οποίος εργάστηκε δεκαέξι χρόνια για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου, που κοσμεί από το 2003 την ομώνυμη συνοικία. Στην εισήγησή – πρότασή μου προς τον κ. Δήμαρχο Βόλου υπογράμμισα μεταξύ άλλων τα εξής: Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου να δρομολογήσουν, το δυνατόν γρηγορότερο, την εκπόνηση μελετών για το Πολιτιστικό Κέντρο, ώστε να είναι έτοιμες, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τυχόν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλες πηγές κατόπιν σχετικών ενεργειών του Δήμου ή άλλων αρμοδίων. Το σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – εκδηλώσεων, γραφείων, βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου, μικρού Μουσείου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων, συνεδριάσεων, διδασκαλίας, επιτραπέζιων παιγνιδιών, κυλικείου, βοηθητικών χώρων κ.λπ. Εκτιμώ ότι η πρότασή μου αυτή έχει την πλήρη αποδοχή και τη στήριξη όλων των κατοίκων και όσων έχουν σπίτια ή οικόπεδα στη συνοικία Αγίου Στεφάνου, αλλά και όλων των Βολιωτών και μη. Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Κυρ. Μήτρου στις παραπάνω προτάσεις είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «…Το θέμα Ζαχαρόπουλος το βάζω πρώτο. Ο Χρίστος Ζαχαρόπουλος ήταν φιλοπρόοδος και αγαπούσε το μέρος εκεί του Αγίου Στεφάνου. Αυτοί οι άνθρωποι που προσφέρουν πρέπει να τιμώνται διαχρονικά με μια ονομασία στο χώρο που αγάπησαν. Αποδέχομαι την πρόταση για το όνομά του. Για το Πολιτιστικό Κέντρο δεν διαφωνώ καθόλου με την πρότασή σας. Θα βρούμε τρόπο να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες αλλά και με προοπτική για το μέλλον…».

Το ίδιο αίτημα στη λαϊκή συνέλευση το 2008

Στις 18 Μαΐου2008, δηλαδή δύο χρόνια μετά από την παραπάνω συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου, πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Αγίου Στεφάνου μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη λαϊκή συνέλευση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Βόλου και με σύνθημα: «Καταγράφουμε τα προβλήματα. Αναζητούμε λύσεις. Αναβαθμίζουμε τη συνοικία». Η συμμετοχή των κατοίκων, των φορέων της συνοικίας του Αγίου Στεφάνου, του Δημάρχου Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρη και των συνεργατών του ήταν εντυπωσιακή. Κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης αυτής ο υποφαινόμενος με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της συνοικίας έκανα την παραπάνω πρόταση για τη δημιουργία σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου. Την πρότασή μου αυτή την επέδωσα αμέσως στο Δήμαρχο κ. Αλ. Βούλγαρη και γραπτώς. Εξάλλου, λίγες μέρες αργότερα, όπως έγραψε σχετικά και ο τοπικός τύπος, ο υποφαινόμενος υπέβαλα στον κ. Δήμαρχο Βόλου εγγράφως πρόταση, για να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου η κατασκευή ενός Σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου στη συνοικία Αγίου Στεφάνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «…Επειδή υπάρχει στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό έτοιμη προμελέτη (σχέδια) για την αξιοποίηση του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Χώρου της συνοικίας Αγίου Στεφάνου που προβλέπει μεταξύ άλλων Πολιτιστικό Κέντρο εμβαδού 650 τ. μ., ώστε να γίνει πράξη το σύνθημά σας για αναβάθμιση της συνοικίας μας».

Υπόμνημα στο Δήμαρχο Βόλου το 2011

Υπενθυμίζω ότι την παραπάνω πρόταση υπέβαλα με υπόμνημά μου και αργότερα – στις 3 Ιανουαρίου 2011 – στο Δήμαρχο Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτη, ο οποίος μου απάντησε εγγράφως στις 17 Ιανουαρίου 2011 ότι: «… όσον αφορά την κατασκευή σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου το αντιμετωπίζουμε θετικά και θα εξεταστεί στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου και του Τεχνικού Προγράμματος».

Το ίδιο αίτημα στο Δήμαρχο Βόλου το 2014

Στις 19 Νοεμβρίου 2014 με αναφορά – αίτησή μου προς το Δήμαρχο Βόλου κ. Αχ. Μπέο ζήτησα και πάλι να φροντίσει για την κατασκευή του εν λόγω Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και την κατασκευή διδακτηρίου 6/θεσίου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Στέφανο, ενώ συνοδευτικά είχα σε φωτοτυπία σχέδιο του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Χώρου Αγίου Στεφάνου, όπου φαινόταν η χωροθέτηση του Πολιτιστικού Κέντρου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα – 26 Απριλίου 2016 – και τα δυο αυτά αιτήματα για έργα πολιτισμού και ανάπτυξης στην περιοχή, τα οποία έχουν προτεραιότητα, παραμένουν αναπάντητα και ανικανοποίητα από το Δήμο Βόλου σε βάρος των κατοίκων και των οικοπεδούχων του Αγίου Στεφάνου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου