ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Αγιος Ιωάννης – ο Προφήτης, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Χριστού

ο-αγιος-ιωάννης-ο-προφήτης-ο-πρόδρομ-39131

Ενα νέο βιβλίο του Θωμά Νικ. Ζήση, Φιλολόγου

Ο γνωστός συγγραφέας και υμνογράφος Θωμάς Νικ. Ζήσης, φιλόλογος, από τα Κανάλια Καρδίτσας κυκλοφόρησε πρόσφατα, Ιανουάριος 2016, ένα νέο βιβλίο (57ο στη σειρά) – ευλαβικό αφιέρωμα – με τίτλο: Ο Άγιος Ιωάννης – ο Προφήτης, ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Χριστού. Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα 2016, σχ.14Χ21, σ.σ. 282.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί η εικόνα της Βάπτισης του Κυρίου, έργο «Θεοφάνους του Κρητός» (1546), ενώ το οπισθόφυλλο η εικόνα του Προδρόμου από το βιβλίο του «Καναλίων οι Άγιοι Πρόβολοι» (2012).

Το βιβλίο αυτό το αφιερώνει σ’ όσους σέβονται και τιμούν τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου και μάλιστα στους πολυάριθμους που φέρουν το όνομά του Ιωάννης και Ιωάννα ή Πρόδρομος. Ενώ πολλοί Ναοί και Ιερές Μονές φέρουν το όνομά του.

Παράλληλα, στο προλογικό σημείωμα προτρέπει τον αναγνώστη να μελετήσει με προσοχή το ευλαβικό αυτό αφιέρωμα, για να γνωρίσει καλύτερα «τον κήρυκα της μετανοίας» και τον υπερασπιστή «της αληθείας» Ιωάννη.

Αυτό περιλαμβάνει εόρτιους εκκλησιαστικούς ύμνους από τις έξι συνολικά εορτές του Αγίου, καθώς και των γονέων του Ζαχαρία – Προφήτη και Ελισάβετ, τους οποίους συνοδεύει με συνοπτικά συναξάρια, τα σχετικά με την υπόθεση της κάθε εορτής, με ερμηνευτική απόδοση, ποικίλες διευκρινιστικές σημειώσεις και ερμηνευτικά σχόλια δικά του, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο το πλούσιο σε διδάγματα και συμπυκνωμένο περιεχόμενο του κάθε τροπαρίου.

Ειδικότερα, στην Προεισαγωγή του βιβλίου περιλαμβάνει την εορταστική μνήμη – 5 Σεπτεμβρίου – του Αγίου προφήτη Ζαχαρία και Ελισάβετ, των γονέων του τιμίου Προδρόμου.

Προς τιμήν των οποίων ο συγγραφέας συνέθεσε και παραθέτει τρία νεοσύνθετα Απολυτίκια.

Ενώ στη συνέχεια παραθέτει τους εκκλησιαστικούς ύμνους των έξι εορτών του Αγίου Ιωάννου:

  • 23 Σεπτεμβρίου: της Σύλληψης του Προδρόμου.
  • 7 Ιανουαρίου: της Σύναξης του Προδρόμου.
  • 24 Φεβρουαρίου: της πρώτης και δεύτερης εύρεσης της τίμιας Κεφαλής του.
  • 25 Μαΐου: της τρίτης εύρεσης της τίμιας Κεφαλής του.
  • 24 Ιουνίου: το γενέθλιο του Προδρόμου και
  • 29 Αυγούστου: της αποτομής της τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου.

Εξάλλου, ο συγγραφέας συνέθεσε και παραθέτει δύο Απολυτίκια για τη Σύλληψη, ένα Απολυτίκιο, ένα Κοντάκιο και ένα Μεγαλυνάριο για την Αποτομή και ένα Απολυτίκιο για το γενέθλιο του Προδρόμου.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ακόμη βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, τα έργα του, συγχαρητήριες επιστολές – ευλογίες για το πλούσιο έργο του, καθώς και θετικές προτάσεις του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου και του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου Βόλου «Οι Τρεις Ιεράρχαι» Λαϊκή Βιβλιοθήκη που υπογράφει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννης Πατρίκος, φιλόλογος πρ. Λυκειάρχης, περί απονομής τιμητικής διάκρισης στο φιλόλογο κ. Θωμά Ζήση για το σπουδαίο συγγραφικό και υμνογραφικό έργο που έχει μέχρι τώρα επιτελέσει.

Προσωπικά, το εν λόγω βιβλίο μου άρεσε πολύ, ενώ επικροτώ απολύτως τις ενέργειες των ανωτέρω φορέων (Τρικάλων, Καρδίτσας και Βόλου) προς την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του Θωμά Νικ. Ζήση στον τομέα της εκκλησιαστικής υμνογραφίας και υμνολογίας, και θα ήθελα να εκφράσω προς τον αγαπητό μου φίλο και συγχωριανό τα ολόθερμα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για την πολύτιμη αυτή προσφορά του, με την ευχή να είναι πάντοτε ακμαίος και παραγωγικός για το καλό όλων μας.

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου