ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρχαία υφάσματα στο φως

αρχαία-υφάσματα-στο-φως-415825

Eνδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8μ.μ. στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79), με αφορμή το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου για τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Σοφία Τσουρινάκη, τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος με θέμα «Διαπλοκαί εμ πλαισίω: το κροσσωτό ζωνάρι της Πελοποννήσου ως διαχρονικό σύμβολο γονιμότητας και προστασίας».

Παράλληλα, εκ μέρους της Εφορείας Οικοτεχνίας του ΛΕΒ θα παρουσιαστούν όψεις της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εργαστηρίων, που θα συνοδευτούν με μικρή ενδεικτική έκθεση των δημιουργιών των εκπαιδευομένων, εντός του μουσειακού χώρου του ΛΕΒ.

Η Σοφία Τσουρινάκη, εκτός από τεχνολόγος αρχαίου υφάσματος είναι ειδικευμένη στην αρχαιολογία της κλωστοϋφαντουργικής παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πειραματική αρχαιολογία, που στηρίζεται στον συνδυασμό της υφαντικής τεχνογνωσίας και της θεωρητικής ανάλυσης του υφάσματος και των εργαλείων. Εξειδικεύτηκε στη μελέτη του αρχαιολογικού υφάσματος στο Musée Historique des Tissus στη Λυών (Γαλλία). Από το 1986 έως 2017 διδάσκει υφαντική, βαφική, τεχνολογία υλικών και ιστορία του υφάσματος σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Παράλληλα, από το 1989 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη, στην ανάλυση και μελέτη των υφασμάτων της κοπτικής συλλογής. Από το 1996 έως το 1999 συνεργάστηκε με το «Tissus», A European Programme for Textiles. Από το 2008 έως το 2009 συνεργάστηκε με το Μουσείο Μετάξης (Σουφλί), ως επιστημονικός σύμβουλος για την επανέκθεση του μουσείου. Το 2007-2017, συνεργάστηκε με τον ΣΕΝ για την ανακαίνιση του Ιστορικού Υφαντουργείου, στο οποίο διδάσκει. Μεταξύ άλλων, το 2015, συνεργάστηκε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών για την έκθεση των αρχαίων υφαντικών εργαλείων και προετοίμασε το εκπαιδευτικό υλικό για την προϊστορική υφαντουργία.

Υπενθυμίζεται ότι τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών «Αίθουσα Μαρίας Γκέκου» του Λυκείου των Ελληνίδων (γωνία Δον Δαλεζίου-Ρ. Φεραίου) περιλαμβάνουν: Εργαστήριο υφαντικής, εργαστήριο κεντήματος, εργαστήρια πλεκτικής και κοπτικής – ραπτικής: α) το νέο εργαστήριο σχεδιασμού ρούχου και ραψίματος στον τομέα του ενδύματος αλλά και των αξεσουάρ) και β) της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές, τέχνες με μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο, αρχής γενομένης από την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου