ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μνήμες Μικρασίας

μνήμες-μικρασίας-601891

Τρεις σημαντικές εκδόσεις θα παρουσιαστούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Εγγλεζονήσι»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» με τη συνεργασία της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου θα παρουσιάσει την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας τα βιβλία του Νίκου Ε. Μηλιώρη, λογογράφου και λογοτέχνη, πρώτης γενιάς Μικρασιατών Προσφύγων, «Τα Βουρλά της Μικράς Ασίας» σε δύο τόμους και «Το κύλισμα».

Πρόκειται για ανατύπωση της πρωτότυπης έκδοσης του 1957 από την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας το 2014, στην οποία αξίζουν έπαινοι γιατί αποτελεί μια Κιβωτό ιστορίας και πολιτισμού της πόλης των Βουρλών (Αρχαίες Κλαζομενές) της Μικράς Ασίας, που ο αείμνηστος Νίκος Μηλιώρης κληροδότησε στις νεότερες γενιές.

Το άρτιο και ολοκληρωμένο έργο του για τα Βουρλά προσφέρει στον αναγνώστη μια πλήρη σχεδόν εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της με κάθε λεπτομέρεια: την ιστορία, την τοπογραφία, τον πληθυσμό, τη θρησκευτική πίστη, τη λαϊκή λατρεία και φιλανθρωπία, την οικογενειακή, κοινωνική και κοινοτική ζωή, τους κοινωνικούς, πνευματικούς και οικονομικούς παράγοντες, την παιδεία, το γλωσσικό ιδίωμα, τη διαμόρφωση ηθών και εθίμων, τα μνημεία του λόγου, τη λαϊκή παράδοση εν γένει και κάθε μορφή ζωής που συνδέεται με τη νοοτροπία του Βουρλιώτη.

Για το συγγραφέα θα μιλήσει το Νίκος Βικέτος, γενικός γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων, ο άνθρωπος που είχε την τύχη να τον γνωρίσει από πολύ κοντά και να συνεργαστεί μαζί του στην Ένωση Σμυρναίων αφού, ο Νίκος Μηλιώρης έγραφε για τα «Μικρασιατικά Χρονικά» της Ένωσης και την υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας και διευθυντής της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ», αρμοδιότητες στις οποίες τον διαδέχθηκε και τις οποίες υπηρετεί μέχρι σήμερα ο Νίκος Βικέτος.

Για το έργο του συγγραφέα θα μας μιλήσει ο χαρισματικός και ακάματος φιλόλογος και ιστορικός Θοδωρής Κοντάρας, γνωστός για το πάθος του και τον αγώνα του για τη συγκέντρωση υλικού (ιστορικού, λαογραφικού, φωτογραφικού…) προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους παλιούς να θυμούνται και στους νεότερους να γνωρίσουν το μεγαλείο των Αλησμόνητων Πατρίδων του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Αποσπάσματα θα διαβάσουν τα μέλη του Συλλόγου Ελένη Παπαγιάννη και Ζωή Ιωαννίδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου