ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Ηλία Ηλιού

αφιέρωμα-στον-ηλία-ηλιού-615302

Στο Βόλο θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Βασίλη Μπρακατσούλα για το σημαντικό πολιτικό

«Ηλίας Ηλιού, Η ζωή και η δράση του» το βιβλίο για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του αριστερού ηγέτη από τον Βασίλη Μπρακατσούλα, έναν από τους τελευταίους ζώντες συνεργάτες του στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά θα παρουσιαστεί στο Βόλο, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου με τη διοργάνωση των εκδόσεων «Κέδρος» και του βιβλιοπωλείου «Παιδεία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Γιώργος Σούρλας, πρώην υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Ντίνος Ρόβλιας, τέως υπουργός, Μιχάλης Κουντούρης τέως Δήμαρχος Βόλου, Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το βιβλίο «Ηλίας Ηλιού, η ζωή και η δράση του» είναι ένα ιστορικό πορτραίτο μέσα στη θύελλα των πολιτικών και ιδεολογικών γεγονότων που έζησε και διαμόρφωσε ο εκφραστής των θέσεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε μια εποχή ψυχρού πολέμου. Μέσα από τις 433 σελίδες του αναδεικνύεται ο πολιτικός, ο νομικός, ο πνευματικός άνδρας αλλά και ο συγγραφέας Ηλιού. Ο βιογράφος, στον πρόλογό του, θυμίζει ότι υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας το 1958 και αφηγείται την καλοσύνη με την οποία τον περιέβαλε ενθαρρύνοντάς τον στις πρώτες του ομιλίες. Ανακαλεί στη μνήμη του την εικόνα με το μελανιασμένο πρόσωπο του ηγέτη από τα χτυπήματα των χουντικών, όταν τον είχαν κρατούμενο στον ιππόδρομο ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967 για να καταλήξουν μαζί εξορία στη Γυάρο.

Εξιστορεί την πορεία του από τη γενέθλια Λήμνο στην Αθήνα των μαχών, τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους, τα οράματά του για την κοινωνική αλλαγή, την πολιτική των συμμαχιών με όμορες πολιτικές δυνάμεις, τη στάση του απέναντι στις κυβερνήσεις Παπάγου – Καραμανλή – Παπανδρέου, την τοποθέτησή του έναντι της Σοβιετικής Ενωσης, τον αντιδικτατορικό αγώνα του, την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ μετά την Μεταπολίτευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου