ΤΟΠΙΚΑ

Ντουζιέρες και πλυντήρια για τους Ρομά στη Νεάπολη

ντουζιέρες-και-πλυντήρια-για-τους-ρομ-741175

Στόχος η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά που μένουν σε τσαντίρια και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας – Εκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλά για τριτοκοσμικές συνθήκες

Δημόσιες τουαλέτες, με νιπτήρες, ντουζιέρες και βοηθητικούς χώρους, αλλά και υποδομές με επαγγελματικά πλυντήρια – στεγνωτήρια για το πλύσιμο των ρούχων, καθώς και ένα πολυκέντρο που θα χρησιμεύει ως χώρος μελέτης και εγγραματισμού, ετοιμάζεται να δημιουργήσει στη συνοικία των Ρομά στη Νεάπολη ο Δήμος Βόλου, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην περιοχή διαβιούν 83 Ρομά, εκ των οποίων οι 37 είναι ανήλικοι. Από αυτούς τα παιδιά ηλικιών υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανέρχονται σε 17, από τα οποία 9 φοιτούν στο 23ο δημοτικό σχολείο Βόλου.

Εκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περιοχή μιλά για τριτοκοσμικές συνθήκες: «οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή διακρίνονται από την απουσία υποδομών κοινής ωφέλειας, τη συστέγαση διευρυμένων διαγενεακών νοικοκυριών σε αυτοσχέδιες οικίες-παραπήγματα κατασκευασμένες από ευτελή δομικά υλικά ή την προσωρινή εποχιακή διαμονή διερχομένων.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι μη αποδεκτές και εκλείπουν οι παράμετροι διασφάλισης της δημόσιας υγείας στους χώρους διαμονής τους.

Τα ειδικότερα προβλήματα ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής αποτυπώνονται στις υγειονομικές εκθέσεις ως εκ τούτου η άμεση παρέμβαση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κρίνεται απολύτως απαραίτητη».

Συνολικά καταγράφηκαν 29 παραπήγματα (2018) που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, 2 παραπάνω από την προηγούμενη μέτρηση (2012) αν και με λιγότερο συνολικό πληθυσμό.

Το 2012 απογράφηκαν 98 άτομα ενώ το 2018 βρέθηκαν 86 άτομα από τα οποία 3 τουλάχιστον νοικοκυριά φαίνεται να επισκέπτονται σπάνια την περιοχή4.

Ύδρευση. Όλα τα παραπήγματα έχουν πρόσβαση σε νερό μέσω δημόσιας βρύσης και ύδρευσης των σφαγείων με μη νόμιμο τρόπο. Με δικά τους μέσα έχουν διασωληνώσει την

περιοχή με πλαστικούς κυρίως σωλήνες, ενώ το νερό φτάνει μέχρι τις εγκαταστάσεις κουζίνας στο εσωτερικό των παραπηγμάτων.

Αποχέτευση. Η αποχέτευση βασίζεται σε λάκκους-πρόχειρους βόθρους σε πρόχειρη κατασκευή εκτός παραπήγματος η οποία χρησιμοποιείται από μία ή περισσότερες οικογένειες που κατοικούν κοντά και συνήθως διατηρούν συγγένεια μεταξύ τους.

Θέρμανση. Στο σύνολο των παραπηγμάτων, η θέρμανση εξασφαλίζεται με τις ιδιαίτερες ιδιοκατασκευές τύπου ξυλόσομπας που συνηθίζεται σε οικισμούς Ρομά με παραπήγματα, ενώ ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται οτιδήποτε καίγεται και το οποίο μαζεύουν –κυρίως- από τη γύρω περιοχή. Δεν έχουν υπολογισθεί τυχόν επιπτώσεις από την καύση στην υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα των παιδιών, αλλά φαίνεται ότι ο χώρος αερίζεται επαρκώς στο εσωτερικό του παραπήγματος.

Ηλεκτρικό. Σχεδόν όλα τα παραπήγματα έχουν περιορισμένη ή πλήρη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό κυρίως μέσω γεννητριών. Ανεξακρίβωτος αριθμός κατοίκων εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό μέσω ρευματοκλοπής ή άτυπης άδειας σύνδεσης σε ηλεκτρικό δίκτυο τρίτων.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Δήμος ετοιμάζει παρέμβαση στην περιοχή.

Σύμφωνα με πρόταση που εγκρίθηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε κτιριακές υποδομές συνολικού προϋπολογισμού 69.900 ευρώ.

Οι υποδομές προβλέπουν τη χωροθέτηση δύο υγειονομικών προκατασκευασμένων οικίσκων στους οποίους θα λειτουργούν 4 τουαλέτες, 2 νιπτήρες, 4 ντουζιέρες και βοηθητικούς χώρους για αποδυτήρια και αποθήκευση υλικών. Επίσης προβλέπεται ένας οικίσκος με επαγγελματικό πλυντήριο – στεγνωτήριο για την πλύση των ρούχων και οικίσκοι 50 τ.μ. ως χώροι μελέτης και εγγραματισμού.

Τις υποδομές θα στελεχώνει ανθρώπινο δυναμικό και συγκεκριμένα ένας επόπτης δημόσιας υγείας, ένας τεχνικός υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος ή δομικών έργων ή επιστάτης και ένας εργαζόμενος γενικών καθηκόντων. Το ετήσιο κόστος του προσωπικού τριών ατόμων ανέρχεται σε 62.400 ευρώ.

Τις υποδομές θα συνοδεύσουν και παρεμβάσεις περιβαλλοντικής υγιεινής με κατανομή κάδων απορριμμάτων και στις δύο όχθες του Ξηριά, ενώ θα ζητηθεί η διενέργεια ψεκασμών και μυοκτονιών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου