ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελεύθερη με εγγύηση η γιατρός της Greenpeace

ρωσία-ελεύθερη-με-εγγύηση-η-γιατρός-τη-577674

Ελεύθερη με εγγύηση αφέθηκε η Βραζιλιάνα Αννα Πάολα Μασιέλ, η οποία μαζί με άλλους 29 ακτιβιστές της Greenpeace κρατούνταν σε ρωσική φυλακή, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης.

Η Μασιέλ είναι η πρώτη μη Ρωσίδα ακτιβίστρια που απελευθερώνεται, αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter η περιβαλλοντική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης επιχείρησαν στο πλαίσιο διαμαρτυρίας, να ανέβουν σε πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική. Ακολούθησαν συλλήψεις και η απαγγελία κατηγορίας για πειρατεία.

Για τους Ρώσους, οι ακτιβιστές της Greenpeace παραβίασαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να ανέβουν στην πλατφόρμα του κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom στις 18 του περασμένου Σεπτέμβρη. Οι «30 της Αρκτικής», όπως έχει ονομάσει η περιβαλλοντική οργάνωση τους συλληφθέντες ακτιβιστές της (28 μέλη της, ένας φωτορεπόρτερ κι ένας καμεραμάν), αντιμετωπίζουν την κατηγορία της πειρατείας, η οποία επισύρει έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Και οι 30 έχουν καταθέσει έφεση, επιδιώκοντας την αποφυλάκισή τους με εγγύηση ή τον κατ’ οίκον περιορισμό. Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μούρμανσκ απέρριψε και τις 11 προσφυγές που έχει εξετάσει έως τώρα, διατάσσοντας οι κατηγορούμενοι να μείνουν προφυλακισμένοι έως τις 24 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η ακρόαση.

Ωστόσο, σήμερα ρωσικό δικαστήριο άφησε ελεύθερη με εγγύηση τη Μασιέλ. Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, υποσχέθηκε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου