ΔΙΕΘΝΗ

Δεν παρέστησαν στη δίκη τρεις από τους κατηγορουμένους της 11ης Σεπτεμβρίου

δεν-παρέστησαν-στη-δίκη-τρεις-από-τους-143452
Θα εξετάζονταν η μυστικότητα των ομολογιών τους, οι οποίες αποσπάσθηκαν ενώ κρατούνταν στις μυστικές φυλακές της CIA
16 Οκτ 2012 – 18:42

Τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους στη δίκη για τον σχεδιασμό των επιθέσεων αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου επέλεξαν να μην παρουσιαστούν στη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο ειδικό δικαστήριο της βάσης του Γουαντάναμο, κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί η μυστικότητα των ομολογιών τους, οι οποίες αποσπάσθηκαν ενώ κρατούνταν στις μυστικές φυλακές της CIA, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμαντ, που θεωρείται ο «ιθύνων νους» των πιο θανατηφόρων επιθέσεων στην αμερικανική ιστορία, των οποίων έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη, απείχε από τη σημερινή δίκη, καθώς επίσης και ο ανηψιός του Άμαρ αλ Μπαλούσι και ο Σαουδάραβας Μουστάφα αλ Χουσάουϊ.
Μόνον οι Υεμενίτες Ουάλιντ Μπεν Ατάς και Ράμζι μπεν αλ Σάιμπα επέλεξαν να είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.
Αφότου ενημερώθηκε από στρατιωτικό της βάσης, ο στρατοδίκης Τζέιμς Πολ ανακοίνωσε πως οι τρεις κατηγορούμενοι «αυτοβούλως αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σήμερα» στην ακροαματική διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως «η απουσία τους αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης».
Ο δικαστής επέτρεψε χθες στους κατηγορούμενους να απέχουν από σήμερα από τη δίκη, με προϋπόθεση να εκφράσουν γραπτά το αίτημά τους και να το υπογράψουν σήμερα το πρωί.
Η τρέχουσα ακροαματική διαδικασία είναι η πρώτη αφότου απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο, τον περασμένο Μάιο, που θα προλειάνει το έδαφος για τη «δίκη του αιώνα», που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από έναν χρόνο στο Γουαντάναμο, χιλιάδες χλμ. μακρύτερα από το Μανχάταν, όπου αρχικά ήθελε να τους δικάσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Στη δεύτερη αυτή ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας παρίστανται στη δίκη και δεκάδες συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτοί κάθονται πίσω από ένα γυάλινο τείχος, όπου τα διαμειβόμενα στη δίκη φθάνουν με χρονοκαθυστέρηση 40΄΄, η οποία επιτρέπει στην λογοκρισία να απαλείψει τις δηλώσεις που κρίνονται ευαίσθητες από την υπεράσπιση.
Η δίκη θα μεταδίδεται με τον ίδιον τρόπο σε τέσσερις βάσεις στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία τα εμπλεκόμενα μέρη θα εξετάσουν την μυστικότητα των ομολογιών των κατηγορουμένων, εξαιτίας της κράτησής τους σε μυστικές φυλακές της CIA πριν τη μεταφορά τους στο Γουαντάναμο.

voria.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου