ΔΙΕΘΝΗ

Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες στη Συρία

στους-δρόμους-χιλιάδες-πολίτες-στη-συ-433224

Την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκαζαν την αδιαλλαξία της Συρίας, χιλιάδες Σύροι πολίτες κατέβαιναν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, διαδηλώνοντας κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών στην Δαμασκό και σε περιοχές γύρω από αυτήν, και υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Χιλιάδες Σύροι συνεχίζουν, εν τω μεταξύ, να καταφεύγουν στην Τουρκία.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, χιλιάδες Σύροι σε πολλές πόλεις κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν στόχο να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο συνεχίζεται εδώ και 13 εβδομάδες.

Στη Δαμασκό, σύμφωνα με ακτιβιστή που βρίσκεται στην πόλη, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στη συνοικία Μπάρζεχ, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στην Κέσουα, κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Εναντ Σουλεϊμάν, μέλος συριακής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από ένα τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής: οι παρευρισκόμενοι διαδήλωσαν για μερικά λεπτά προτού οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίξουν πυρ για να τους διαλύσουν, εξήγησε.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα τρεις νεκρούς στην πόλη Χομς.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις.

«Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ντέιρ Εζόρ», στα ανατολικά της Συρίας, ενώ «περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην επαρχία Ιντλέμπ (στα βορειοδυτικά) και χιλιάδες ακόμη σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε ο υπεύθυνος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οργανώσεις στη Συρία είχαν καλέσει τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους, λέγοντας: «Ο Μπασάρ δεν είναι πια ο πρόεδρός μου και η κυβέρνησή του δεν με εκπροσωπεί πια».

Από τις 15 Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Συρίας.

Καταδίκη από την Ε.Ε.

Το συριακό καθεστώς υπονομεύει την αξιοπιστία του συνεχίζοντας την καταστολή των διαδηλώσεων αντί να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας και οι Σύροι αξιωματούχοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρεται στο κείμενο της κοινής διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Με τη διατύπωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την καταδίκη της Δαμασκού, ενώ οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος και εταιρειών που συνδέονται μαζί του ετέθησαν σε ισχύ.

Η νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Συρίας αφορά επτά πρόσωπα και τέσσερις εταιρείες. Μεταξύ των ατόμων περιλαμβάνονται τρία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί ότι χορηγούν στρατιωτικό εξοπλισμό για τις επιχειρήσεις καταστολής του συριακού στρατού.

Χιλιάδες περνούν τα σύνορα με Τουρκία

Εν τω μεταξύ το προσφυγικό δράμα συνεχίζεται με χιλιάδες Σύρους να περνούν καθημερινά τα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να ξεφύγουν από την επέλαση των συριακών δυνάμεων σε περιοχές στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες από την Συρία πέρασαν την Πέμπτη τα σύνορα της Τουρκίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς έμεναν σε πρόχειρους καταυλισμούς στη συριακή πλευρά των συνόρων και πέρασαν στην Τουρκία όταν εμφανίστηκαν συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ανταποκριτές του Reuters στο τουρκικό συνοριακό χωριό Γιουβετσί, μεταδίδουν πως

οι καταυλισμοί από την πλευρά της Συρίας φαίνεται να έχουν ερημώσει.

Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Χατάι ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ο συνολικός αριθμός

των προσφύγων που έχει καταγραφεί στους προσωρινούς καταυλισμούς έχει φτάσει τους 11.739.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου