ΔΙΕΘΝΗ

Επίδειξη ισχύος από το στρατό στη Συρία

επίδειξη-ισχύος-από-το-στρατό-στη-συρί-440029

Ο στρατός της Συρίας συνεχίζει τις επιχειρήσεις του σε πολλές πόλεις της χώρας. Ισχυρά πυρά ακούστηκαν από το προάστιο Μουανταμίγια της Δαμασκού, την ώρα που άρματα μάχης κινούνται προς την πόλη Χαμά, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Συλλήψεις στις πόλεις Χομς και Μπανιάς. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται για τους εκατοντάδες κρατούμενους. Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ, επειδή δεν μπορεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην «αποκλεισμένη» Ντεραά. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι προσπάθησε να εισέλθει στη Μουανταμίγια, αλλά εκεί βρίσκονταν δεκάδες στρατιώτες που απαγόρευαν την κυκλοφορία.

Μετά τις δεκάδες συλλήψεις στις πόλεις Χομς και Μπανιάς, καθώς και σε προάστιο της Δαμασκού, τα άρματα μάχης κινήθηκαν προς την πόλη Χαμά.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού, ζητώντας την άρση της κατάστασης πολιορκίας των συριακών πόλεων.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρνούς, έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Πολλοί συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άμαρ Νταγιούμπ και ο γιατρός Τζαλάλ Νοφάλ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία ελέγχου, όπου την προηγουμένη σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

Δυτικά της Δαμασκού, η Μουανταμίγια παραμένει περικυκλωμένη από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, η Χομς είναι επίσης περικυκλωμένη από τον στρατό. Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν από τη Χομς στη διάρκεια της νύχτας.

Απελευθέρωση στελεχών

της αντιπολίτευσης

Οι Αρχές της Συρίας απελευθέρωσαν δύο στελέχη της αντιπολίτευσης, που είχαν συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα.

Ο Αμάρ Κουραμπί, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν οι Χασάν Αμπντέλ Αζίμ και Χαζέμ Αλ-Ναχάρ.

Ανθρωπιστική ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ εμποδίστηκε να φθάσει στην πόλη Ντεράα, όπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες των στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες Κρίστοφερ Γκάνες δήλωσε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός ανησυχεί ότι δεν θα είναι θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 30.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Ντεράα, κυρίως σε 120 ασθενείς που εξαρτώνται από την αποστολή του ΟΗΕ για να προμηθευτούν τις δόσεις ινσουλίνης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ παραμένει στην εξουσία, εξαιτίας της μάλλον χλιαρής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας και χάρη στην «πίστη» του συριακού στρατού.

«Ο στρατός ελέγχεται από το καθεστώς. Ο Μάχερ αλ-Άσαντ διοικεί την προεδρική φρουρά, καθώς και την 4η μεραρχία που αντιπροσωπεύει το εν τρίτον του στρατού και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα άρματα μάχης, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο στρατό» λέει ο αντικαθεστωτικός, Αμπού Άνταμ.

«Είχαμε ελπίσει ότι ο στρατός θα παραμείνει ουδέτερος. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη και κάποιες αποσκιρτήσεις δεν ήταν παρά μεμονωμένα περιστατικά», λέει ο Αμπού Άνταμ, ο οποίος αναφέρεται επίσης σε «σιωπή του αραβικού κόσμου».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου