ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκαλμπρέιθ έχει αρχεία με συζητήσεις για το plan B; Τι είπε στο Spiegel

ο-γκαλμπρέιθ-έχει-αρχεία-με-συζητήσει-388460

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Γκαλμπρέιθ, υπερασπίζεται τον φίλο του Γιάνη Βαρουφάκη έναντι των «κατηγοριών» για το plan B δηλώνοντας «έκανε τα πάντα για την συμφωνία».

Ο Γκαλμπρέιθ επικαλούμενος μάλιστα τα…αρχεία του είπε ότι οι συζητήσεις για το σχέδιο άρχισαν τον Μάρτιο.

«Τα αρχεία μου λένε ότι οι συζητήσεις άρχισαν περί τα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου.

Είμασταν επιφορτισμένοι όχι με το να συντάξουμε ένα “μυστικό σχέδιο” αλλά με το να ταυτοποιήσουμε τα ζητήματα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα ανέκυπταν εάν η Ελλάδα εξωθείτο από τους ευρωπαίους εταίρους της σε μια έξοδο από το ευρώ».

Όπως σημείωσε ο κ. Γκαλμπρέιθ, πραγματοποιήθηκε ιστορική έρευνα σε παρελθούσες οικονομικές κρίσεις όπως στην Καλιφόρνια ή την Κύπρο και το ζητούμενο ήταν να βρούμε ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για τις ελληνικές συνθήκες.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η μυστικότητα των προετοιμασιών τροφοδότησε φήμες για υποτιθέμενο πραξικόπημα, ο αμερικανός οικονομολόγος δήλώσε ποτέ δεν ενεπλάκησαν σε συζητήσεις πολιτικής, ούτε σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τον Γ. Βαρουφάκη, ο κ. Γκαλμπρέιθ ανέφερε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε τα πάντα για πέντε μήνες στον σκοπό της επίτευξης μιας συμφωνίας που επέτρεψε κάποια ελπίδα για την οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας και την ανάκαμψη.

«Είναι πολύ απογοητευτικό ότι δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία ευελιξία στη στάση των πιστωτών», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η νέα συμφωνία Ελλάδα με την Ευρώπη είναι καλή, ο Γκαλμπρέιθ σημείωσε ότι έχει την πεποίθηση ότι ούτε ο κ. Σόιμπλε δεν θεωρεί πως είναι μια καλή συμφωνία. Συμπλήρωσε πως υπάρουν ακόμη πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και την ευρωπαίων δανειστών για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, οπότε η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το ερώτημα αν θα ολοκληρωθεί παραμένει εκκρεμές.

Ερωτηθείς αν ένα Grexit θα ήταν καλύτερο για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γκαλμπρέιθ απάντηση πως πρόκειται για ένα δύσκολο ερώτημα. Όπως είπε, το ζήτημα είναι το κόστος της μετάβασης, από τη μια πλευρά, και τα προτερήματα και οι κίνδυνοι από το ανεξάρτητο νόμισμα, από την άλλη. Την απόφαση θα την πάρουν εν τέλει οι πολιτικές αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, που είναι και εκείνοι που θα έχουν την ευθύνη, σημείωσε ο αμερικανός οικονομολόγος.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου