ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-767538

1520 Ο Μαγγελάνος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που προσεγγίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό παραπλέοντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

1814 Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που εισάγει ατμοκίνητο πιεστήριο για την εκτύπωσή της.

1820 Στο Μπάρμεν της Πρωσίας γεννιέται ο Φρίντριχ Eνγκελς. Θα διατυπώσει μαζί με τον Καρλ Μαρξ την κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού και του διαλεκτικού υλισμού.

1851 Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.

1909 Ιδρύεται στην αγγλοκρατούμενη Ιρλανδία το Σιν Φέιν (Sinn Fein = Εμείς οι Iδιοι ή Εμείς Μόνοι μας) από τον Αρθουρ Γκρίφιθ με στόχο την απελευθέρωση του νησιού. Θα συγκροτήσει τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), τον ένοπλο βραχίονά του.

1912 Πεθαίνει ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης. Θυσιάστηκε για την Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

1925 Οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής (Μαρασλειακά).

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Τεχεράνης, όπου για πρώτη φορά συναντώνται οι ηγέτες του αντιφασιστικού μετώπου, Ιωσήφ Στάλιν, Φράνκλιν Ρούσβελτ και Ουίνστον Τσόρτσιλ. Συζητείται αναλυτικά το θέμα του δευτέρου μετώπου στην Ευρώπη.

1989 Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής και χρυσή ολυμπιονίκης Νάντια Κομανέτσι φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά τη διαφυγή της από την πατρίδα της.

2002 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδικάζει αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ στον Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου