ΤΟΠΙΚΑ

«Θύματα» της κρίσης τα παιδιά

θύματα-της-κρίσης-τα-παιδιά-552750

Αύξηση 40% παρατηρείται στα περιστατικά δυσκολίας διαχείρισης συναισθημάτων

Αύξηση παρατηρείται σε ποσοστό 40% περίπου, στα περιστατικά δυσλειτουργικής συμπεριφοράς δεκάδων παιδιών, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα ή το θυμό τους. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν καταγραφεί από τους ειδικούς, περιλαμβάνονται και ακραίες περιπτώσεις, οι οποίες είναι μεμονωμένες και δεν απηχούν το σύνολο.

Η καταγεγραμμένη αύξηση στα παραπάνω περιστατικά, σχετίζεται με την κρίση, δεδομένου ότι η περίοδος της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της οικογένειας, του ενήλικα ο οποίος χάνει τη δουλειά του και αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες, οι οποίες επεκτείνονται στα παιδιά.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η Δρ. Πηνελόπη Αβαγιανού, Ψυχολόγος του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνογαλλικού Σχολείου Βόλου.

Η εισηγήτρια ανέπτυξε το θέμα «Οριοθέτηση: Καταπίεση ή ελευθερία; Ανταμοιβή ή τιμωρία», υπογραμμίζοντας ότι «πάντα υπήρχαν δυσκολίες αλλά όταν ένας γονιός

είναι πιο κουρασμένος και πιο φορτισμένος, αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται διαφορετικά τα παιδιά του ή τα προβλήματα αυτών».

Η συναισθηματική φόρτιση του παιδιού, από την άλλη, και η δυσκολία να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, το φόβο, το θυμό, ενδεχομένως και την επιθετικότητα, όταν χάνει τον αυτοέλεγχό του, υποδηλώνει κάτι βαθύτερο.

«Η πιθανότερη ερμηνεία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το παιδί βιώνει ενδεχομένως κάποια οικογενειακά προβλήματα ή η συμπεριφορά στην οποία προβαίνει, μπορεί να σχετίζεται με μια συμπεριφορά την οποία βλέπει στο σπίτι. Είτε από ένα γονιό που κατευθύνεται στο παιδί ή από μια κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας, που μπορεί να αφορά και το ίδιο το ζευγάρι» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αβαγιανού.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί σε συναισθηματική βάση, αποτυπώνει και τη γενικότερη λειτουργία όλης της οικογένειας, διότι «αν ο πατέρας μείνει άνεργος, μπορεί να υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις στη σύζυγο ή τα παιδιά» υπογράμμισε η ομιλήτρια της χθεσινής εκδήλωσης. Παράλληλα η κ. Αβαγιανού σημείωσε ότι πάντα υπήρχαν προβλήματα, τα οποία κατάφερναν οι άνθρωποι να ξεπερνούν με μαγικό τρόπο κατά το παρελθόν, αλλά ίσως λόγω της κρίσης, κάποιες καταστάσεις που υπήρχαν παλιά και δεν τις είχαμε ονοματίσει, τώρα πλέον τις αναγνωρίζουμε και τις διαγιγνώσκουμε τελικά.

Τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσαν το Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου