Χρήστος Μπουκώρος: Η δυναμική των πραγμάτων και οι εξελίξεις

χρήστος-μπουκώρος-η-δυναμική-των-πραγ-753443

Οι εκτιμήσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό δηλαδή, αλλά πολύ περισσότερο παλιότερες και ομαλότερες εποχές, τέτοιες μέρες άλλα πράγματα διαδραματίζονταν και όχι όσα τώρα συμβαίνουν και όσα αναμένονται το ερχόμενο δεκαπενθήμερο.

Παραδοσιακά, τέτοιες μέρες, τα έθιμα, οι γιορτινές συνήθειες, το κλίμα της αγοράς, η θρησκευτική κατάνυξη, οι παραδόσεις, η γιορτινή ατμόσφαιρα, ωθούσαν με ένα τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική σε δεύτερο πλάνο. Οι πολιτικές δηλώσεις ευχαρίστως παραχωρούσαν τη θέση τους στις γιορτινές ευχές. Οι αντιπαραθέσεις εξακοντίζονταν στο υπερπέραν της δημόσιας σφαίρας και οι γιορτινοί ασπασμοί με μια ομαλή και γλυκιά προσγείωση κατακτούσαν την καθημερινότητα του ολόγιομου από γιορτές Δεκέμβρη.

Ενώ τώρα; Οπου κι αν πας δεν ακούς ούτε ευχές, ούτε καν την τυπική ερώτηση «που θα περάσετε τα Χριστούγεννα φέτος;».

Η μόνη ερώτηση είναι: «Θα εκλεγεί Πρόεδρος;». Γιορτές στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων είναι αυτές που έρχονται φέτος. Και όσο πλησιάζουμε όχι προς την 25η αλλά προς την 29η Δεκεμβρίου τα ερωτήματα θα πυκνώνουν και η αγωνία θα κορυφώνεται, όχι για τη γέννηση του θεανθρώπου, ούτε για το αν πέτυχαν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι μπακλαβάδες, αλλά αν υλοποιείται κανονικά η συνταγή των …180. Φουσκώνει, ξεφουσκώνει, πως είναι η δοσολογία; Τόσο διαφορετικά υλικά πώς να τα ομογενοποιήσεις για να σου βγει το κατάλληλο μείγμα;

Δεν μπορώ να προβώ στις απαραίτητες συγκρίσεις, για να καταλήξω πόσο μπορεί να μοιάζει η μαγειρική και δη η ζαχαροπλαστική με την πολιτική. Φρονώ όμως ότι τα όσα τώρα μαγειρεύονται ή ψήνονται στην πολιτική και όχι στην πολίτικη κουζίνα είναι υποθέσεις που αφορούν ικανότατους chefs επιπέδου τουλάχιστον τριών αστέρων michelin.

Ωστόσο, ακόμη και οι απλοί βοηθοί και οι θαμώνες της συγκεκριμένης πολύπλοκης κουζίνας, ορισμένα πράγματα μπορούν να τα κατανοήσουν και σε ορισμένες εκτιμήσεις είναι δυνατόν να προχωρήσουν.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν οι 155 βουλευτές που σίγουρα θα ψηφίσουν από την πρώτη ψηφοφορία. Βέβαιο επίσης είναι ότι τέσσερις βουλευτές από τους ανεξάρτητους δεν πρόκειται να ψηφίσουν αφού έχουν πιάσει στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Τζάκρη και Βουδούρης ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Με απλούς λογαριασμούς στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών απομένουν άλλοι 20 βουλευτές, εκ των οποίων κάποιοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιοι ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, ενώ άλλοι δεν έχουν εκφραστεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία για να βρεθεί κοντά στην περίπτωση εκλογής Προέδρου επιθυμεί σφόδρα στην πρώτη ψηφοφορία το κοντέρ να γράψει 165 ψήφους. Δεν αναφέρεται άσχετα και τυχαία αυτός ο αριθμός. Αποτελεί μια γερή πρώτη βάση για την έφοδο προς τους 180. Αν επιτευχθεί το 165 στην πρώτη ψηφοφορία, από κει και πέρα διευρύνονται τα περιθώρια. Παραμένουν για τη δεύτερη και τρίτη φάση της εκλογικής διαδικασίας δέκα ανεξάρτητοι, οι οποίοι στον πρώτο γύρο θα έχουν καταψηφίσει, από δέκα, και στο σύνολο 20, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει αν στο σύνολό τους θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη γραμμή των ηγεσιών τους μέχρι τέλους και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες, που έχουν ήδη δημοσίως αποκηρύξει το κόμμα, με το οποίο εξελέγησαν. Γι’ αυτούς τους δύο τελευταίους, είναι βέβαιο, παρά την αποκήρυξη των ιδεών τους, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν με το επιχείρημα ότι οι 16 πρώην ομοϊδεάτες τους, προφυλακισμένοι ή μη, προσμετρώνται στο άλλο σύνολο που λέγεται 120 και δεν θα προσμετρηθούν μόνο για την Προεδρική εκλογή στο άλλο σύνολο οι συγκεκριμένοι, αλλά έχουν αθροιστεί και σε κάποιες άλλες, παλιότερες ψηφοφορίες.

Με απλή πρόσθεση, αν και δεν είναι μια πολιτική πράξη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία υπάρχει ένα πεδίο 32 βουλευτών, που είτε συλλογικά, είτε ατομικά, αυτή την ώρα τοποθετούνται αρνητικά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, η μεσολάβηση πραγματικών και σημαντικών γεγονότων μπορεί να οδηγήσει τους μισούς απ’ αυτούς στην υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν οι 16 από τους 32 προστεθούν στους 165 είναι αυτονόητο ότι εκλέγεται Πρόεδρος. Μια τέτοια πιθανότητα προϋποθέτει έναν καταλύτη εξελίξεων, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα.

Ολα τα αυτά δεν αποτελούν ούτε σενάρια συνωμοσίας, ούτε ιστορίες για κουμπαράδες, ούτε φυσικά ζωντανεύουν σενάρια αποστασίας παλαιάς κοπής. Επιβεβαιώνουν απλά τη ρευστότητα των δεδομένων και αναδεικνύουν τη δυναμική των πραγμάτων.

Μετά την περιγραφή της συνταγής και τις απλοϊκές ίσως προσθαφαιρέσεις που προηγήθηκαν, θα αναρωτηθεί κανείς αν είναι εύκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ασφαλώς όχι. Τουλάχιστον τούτη την ώρα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τη θεωρήσει απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, ούτε τώρα και ούτε πολύ περισσότερο στην περίπτωση που η πρώτη ψηφοφορία δώσει τουλάχιστον 165 θετικές ψήφους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου