Χρήστος Μπουκώρος: Οι στιγμές προσμένουν τη μεγάλη κίνηση

χρήστος-μπουκώρος-οι-στιγμές-προσμέν-764478

Κρίσιμες καταστάσεις και δύσκολες αποφάσεις για την πορεία της χώρας

Κανείς δεν περίμενε, όταν προ 20ημέρου περίπου ο πρωθυπουργός προδιέγραφε την έξοδο από το μνημόνιο, τις εξελίξεις που θα προκαλούσε η συγκεκριμένη εξαγγελία. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην αντίδραση των αγορών, οι οποίες κερδοσκοπικά λειτουργούν.

Η αντίδραση της τρόικα και των ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αυτή που προκαλεί ερωτηματικά και απορίες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή στη λήψη νέων μέτρων σε μια οικονομία τόσο αδύναμη όσο η ελληνική, μέτρων που αποδεδειγμένα είναι αντιαναπτυξιακά, την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται την ανάπτυξη, όπως η διψασμένη γη τη βροχή.

Αν ανατρέξουμε στις δηλώσεις τροϊκανών και ευρωπαίων αξιωματούχων τον προηγούμενο μήνα, μπορούμε εύκολα να καταγράψουμε την ομοβροντία των θετικών σχολίων για την πορεία της Ελλάδας και το πλήθος των θετικών δημοσιευμάτων μεγάλων εφημερίδων. Τι άλλαξε, λοιπόν, ξαφνικά και όλα τα θετικά, τα οποία έβλεπαν οι ξένοι μετατράπηκαν αίφνης σε αρνητικά δεδομένα; Δεν μπορεί και τότε να είχαν δίκιο και τώρα να έχουν δίκιο. Εκτός και αν η συνταγή θεραπείας έφερε τόσο πενιχρά αποτελέσματα, τα οποία σε λίγες ημέρες εξαφανίστηκαν. Οπότε δεν χρειάζεται η συνέχιση μιας τέτοιας θεραπείας.

Τι επιδιώκουν, λοιπόν, οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση; Η αντιπολίτευση, δια του προέδρου της μόλις χθες από τη Λαμία, υποστήριξε ότι επιδιώκουν την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και μετά το τέλος του μνημονίου. Προσέγγιση στα όρια της αυτοδιάψευσης, κατά την άποψή μας. Τί σημασία έχει τί θα επιβάλλουν οι δανειστές στη συγκεκριμένη φάση, όταν μετά από μερικούς μήνες κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται τα στελέχη του, εφόσον θα καταργήσουν αυτές τις συμφωνίες και όλα τα μέτρα που τώρα θα επιβληθούν;

Μήπως άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους οι δανειστές; Η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, μέσω των πιέσεων που ασκούν, μπορεί να φέρει μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές. Πρώτον να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των δανειστών και να αποτύχει και η ίδια, ταχύτερα σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση για ευνόητους λόγους, και δεύτερον να συγκρουστεί μαζί τους με την πιθανότητα να τεθεί στο ευρωπαϊκό περιθώριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν τέτοιοι σχεδιασμοί υπάρχουν, αναμφίβολα οι δανειστές επιχειρούν να ελέγξουν απολύτως τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μετά το βίο της νέας κυβέρνησης.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα δεδομένα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια, μάλλον δύο είναι αυτές οι επιλογές: Η πρώτη να πετύχει μια καλή συμφωνία που θα απέχει από τα όσα παράλογα ζητούν αυτή την ώρα οι δανειστές, με ταυτόχρονη έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του χρέους. Μια τέτοια συμφωνία, στην οποία τούτη την ώρα κανένας δεν πιστεύει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και σε πολιτική και οικονομική ομαλότητα. Ο δεύτερος δρόμος ασφαλώς οδηγεί στις κάλπες και ο ελληνικός λαός αποφασίζει.

Είναι αυτές οι στιγμές στην πολιτική, αυτές που διανύουμε τώρα, οι οποίες απαιτούν τη μεγάλη πολιτική κίνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου