Χρήστος Μπουκώρος: Οριζόντια μέτρα δε χωράνε

χρήστος-μπουκώρος-οριζόντια-μέτρα-δε-771744

Τα 684 ευρώ μισθό ως πρώτος εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο είναι ένα ζήτημα. Δεν είναι όμως το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες εργαζόμενους αυτήν την εποχή. Στο Δημόσιο δεν πάει να εργαστεί κανείς με το ζόρι. Καλό είναι λοιπόν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι του Δημοσίου να γνωρίζουνε τις δυσμενείς μισθολογικές συνθήκες που επικρατούν. Να πάψει η απασχόληση στο Δημόσιο να είναι όνειρο ζωής για τους νέους Έλληνες. Πλέον ούτε και στην Ελλάδα λογικός άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να έχουν καλύτερες απολαβές από τους αντίστοιχους του Δημοσίου τομέα, διότι έχουν να βιώσουν την καθημερινή αξιολόγηση των εργοδοτών τους, την ανασφάλεια της ανεργίας και τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Αλλα είναι που καίνε εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και οι δανειστές δείχνουν άγριες διαθέσεις, βάζοντας στο στόχαστρο για μία ακόμη φορά εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αυτή τη φορά η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει χαράξει βαθιές κόκκινες γραμμές και δεν θα δεχτεί άλλα οριζόντια μέτρα. Ελπίζουμε η άμυνά της να αντέξει.

Πάντως, εάν εφαρμοστούν έστω και ελάχιστες από τις απαιτήσεις μονεταριστικού χαρακτήρα που εγείρουν οι τροϊκανοί, θα μιλάμε για πραγματική σφαγή. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 40%. Αστεία πράγματα και αντιαναπτυξιακά. Άδικα πέρα για πέρα. Ένας εργαζόμενος που για 40 χρόνια πλήρωνε κρατήσεις χωρίς ποτέ να ερωτηθεί για το ύψος τους, είναι αδύνατο να περάσει τα στερνά της ζωής του με ψίχουλα και φιλοδωρήματα. Επιπλέον πρόκειται για μέτρα υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά, αφού αφορούν χρήματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιστρέφουν στο κράτος.

Δεν είναι ο Έλληνας συνταξιούχος καταθέτης σε ελβετικές τράπεζες, ούτε το όνομά του φιγουράρει σε λίστες, όπως εκείνη της Λαγκάρντ. Παίρνει 750 ευρώ και τα ρίχνει όλα μέχρι και το τελευταίο ευρώ στην αγορά. Σε τι θα ωφελήσει την κινητικότητα της οικονομίας μία περαιτέρω μείωση των συντάξεων;

Τελικά, πιστεύουμε ότι περικοπές και οριζόντια μέτρα δεν θα περάσουν. Όμως αλλαγές όπως η αύξηση των ορίων για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και μέτρα αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτα, εάν όχι ήδη αποφασισμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου