Χρήστος Μπουκώρος: Γυρίζει η Προεδρική ρουλέτα

χρήστος-μπουκώρος-γυρίζει-η-προεδρικ-10159

Ο πολύπειρος Μανόλης Γλέζος, εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς και εσχάτως με παραστάσεις και από το ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, με χθεσινή συνέντευξή του είπε το αυτονόητο που όμως για τις δικές μας συνήθειες δημοσιότητας δείχνει το πιο παράξενο πράγμα του κόσμου.

«Είναι πιθανό η σημερινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο» είπε ο γερόλυκος της πολιτικής, διανθίζοντας αυτή τη λογική άποψη, με βάση το θεώρημα ότι στην πολιτική όλα είναι πιθανά, με ορισμένα στοιχεία τα οποία όλοι λαμβάνουν υπόψη τους. «Πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν», συμπλήρωσε ο κ. Γλέζος, για την ακρίβεια είναι σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα επανεκλεγούν, οπότε φυσιολογικά θα επιδιώξουν την παράταση της θητείας του παρόντος Κοινοβουλίου, συμπληρώνουμε ως συνέχεια της σκέψης του. Δεν είπε τίποτα παράξενο ο Μανόλης Γλέζος. Ολοι γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών δεν νοιάζονται για πράξεις …ηρωικές αλλά κυρίως για την παράταση της θητείας τους και όταν αυτή διασφαλιστεί για την επανεκλογή τους. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική τους επιβίωση. Σημαίνει αυτή η διαπίστωση του γηραιού ευρωβουλευτή ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα πάμε σε εκλογές; Ασφαλώς όχι! Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί ως πιθανή εξέλιξη.

Παλιός κοινοβουλευτικός ο Αντώνης Σαμαράς, θυμίζουμε ότι εξελέγη βουλευτής σε ηλικία μόλις 27 ετών το 1977, έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την ψυχολογία των βουλευτών και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και λειτουργούν όταν πρόκειται για την πολιτική τους μακροημέρευση. Ίσως αυτή η εμπειρία του πρωθυπουργού τον οδηγεί σε δηλώσεις που δείχνουν ξένες με τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι. Μόνο τον τελευταίο καιρό επανειλημμένως έχει δηλώσει με βεβαιότητα ότι η σημερινή Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016. Πολλοί ερμηνεύουν τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού ως προσπάθεια τόνωσης της ψυχολογίας των βουλευτών και ανύψωσης του ηθικού των ψηφοφόρων του. Είναι όμως εντελώς στον αέρα τέτοιου είδους δηλώσεις;

Κατά την άποψή μας όχι. Έχουν σημαντικό, εάν και όχι πλειοψηφικό, ποσοστό πιθανής επιβεβαίωσης. Την τελευταία εβδομάδα ξένοι οίκοι και διεθνείς αναλυτές δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους για το εμπόδιο της εκλογής Προέδρου και άλλοι εκτιμούν ότι είναι 70% πιθανό να μην εκλεγεί πρόεδρος και να οδεύσει η χώρα σε εκλογές και κάποιοι άλλοι δίνουν χαμηλότερα ποσοστά της τάξεως του 60-40 υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Στην τελευταία διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης το κυβερνητικό μπλοκ έλαβε 157 θετικές ψήφους. Με μία απλή σκέψη αντιλαμβανόμαστε ότι αναζητούνται άλλες 23 ψήφοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο… μαγικός αριθμός των 180 και να εκλεγεί Πρόεδρος. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν από τους …αναχωρητές της ΔΗΜΑΡ, από τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και από το πλήθος των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών, μπορεί να συγκεντρωθεί η κρίσιμη μάζα των 23 βουλευτών.

Φίλος που αρέσκεται στα πολιτικά θρίλερ αναρωτιόταν χθες στα γραφεία της εφημερίδας τι θα γίνει στην περίπτωση που συγκεντρωθούν 178 ψήφοι και για να φτάσουν τους 180 απαιτούνται και οι δύο αποκηρύξαντες χρυσαυγίτες βουλευτές (Αλέξοπουλος και Μπούκουρας). Συνάδελφος από διπλανό γραφείο του απάντησε με την χαρακτηριστική φράση «Του Κουτρούλη ο γάμος θα γίνει, να τι θα γίνει!». Είναι ένα ενδεχόμενο που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί και προκειμένου να οδηγηθούμε σε …ροκ καταστάσεις καλό θα είναι από την πλευρά της Κυβέρνησης, αυτή η πιθανότητα να διευκρινιστεί και να ξεκαθαριστεί απολύτως. Θα είναι μία θέση που θα απελευθερώσει ψήφους βουλευτών από την πολυπληθή ομάδα των ανεξαρτήτων δημοκρατικών βουλευτών και θα επιβεβαιώνει πολιτικά και στην πράξη τις επιλογές της στο συγκεκριμένο ζήτημα της Χ.Α.

Δεν είναι όμως η πολιτική μία πράξη προσθαφαιρέσεων και όλοι οι προηγούμενοι υπολογισμοί μπορεί να αποδειχτούν πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Κάποιοι βουλευτές που δεν ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή που έφυγαν από αυτό, για να στέρξουν στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και ταυτοχρόνως στην παράταση του κυβερνητικού βίου, πρέπει να διαπιστώσουν σημαντικά βήματα προόδου στην κατάσταση της χώρας. Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε πλήρη αντίθεση με το κοινωνικό σώμα. Δύο είναι τα πράγματα που μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για θετική ψήφο των βουλευτών. Μία καλή συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή και όχι ένα νέο μνημόνιο και μία καλή συμφωνία για το χρέος και την πραγματική μείωσή του. Είναι δύο παράγοντες που μπορούν σε σημαντικό βαθμό να επηρεάσουν τη στάση των βουλευτών. Σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να μη δείχνει το πιο σίγουρο ενδεχόμενο του ταραγμένου κόσμου μας αλλά δεν είναι και μία πιθανότητα που έχει πεθάνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου