Χρήστος Μπουκώρος: Μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις

χρήστος-μπουκώρος-μπροστά-σε-σοβαρές-22239

Οι συμφωνίες, οι απειλές και η μεγαλομανία του σουλτάνου

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η χθεσινή φωτογραφία με θέμα τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Κύπρου μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να ενώνουν τα χέρια τους, ως άλλη «χρυσή πεντάδα» του ΝΒΑ λίγο πριν το μεγάλο τελικό. Την ίδια ώρα, ο επικίνδυνος αντίπαλος, ο σουλτάνος, με το πρώτο σφύριγμα επιχείρησε σφοδρή αντεπίθεση. «Δεν κάνω βήμα πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου της Κύπρου», είναι το απειλητικό μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονα Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος διατρανώνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευτούν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε ήσυχες περιοχές του πλανήτη, όλα αυτά θα ήταν φυσιολογικά. Στη Μεσόγειο, όμως, και στη Μέση Ανατολή το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται αλά καρτ. Το πρόβλημα σε τούτη τη φάση είναι η μεγαλομανία και η νέο-οθωμανική ιδεολογία του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης στο θέμα των Τζιχαντιστών έκανε του κεφαλιού του μέχρι την τελευταία στιγμή και συμμορφώθηκε μόνο μερικώς, όταν άσκησε πιέσεις ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, που επιχειρηματολογεί και φαντάζεται ότι διακυβεύονται εθνικά του συμφέροντα, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, είναι λογικό να υπολογίσουμε ότι οι απειλές του δεν είναι ούτε διπλωματικές, ούτε παραπλανητικές. Η μεγαλομανία και η αλαζονεία του συγκεκριμένου ηγέτη είναι άκρως επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πάντως, οι τέσσερις μεσογειακές χώρες, αν παραμείνουν ενωμένες και προσηλωμένες στο στόχο της εξόρυξης και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τους λεονταρισμούς του σουλτάνου. Σε κάθε περίπτωση, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Κάιρο και τις απειλές Ερντογάν, βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις. Ευχή όλων είναι οι εξελίξεις αυτές να έχουν ειρηνικό και παραγωγικό πρόσημο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου