Χρήστος Μπουκώρος: Ο απόλυτος κίνδυνος

χρήστος-μπουκώρος-ο-απόλυτος-κίνδυνο-97911

Πυκνώνουν οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα δοθεί παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση αφόρητα να μη δοθεί καμία παράταση μετά τις 31-12 του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα περίπου 300 χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες. Τόσα είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων δανείων κοκκίνισε από το 2010 και μετά. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει την τρόικα.

Σύμφωνα με χθεσινές έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση πιέζει για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όμως η τρόικα δεν ακούει κουβέντα επικαλούμενη το επιχείρημα ότι αν δεν ξεκινήσουν πλειστηριασμοί οι χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών θα παραμείνουν αυξημένες και έτσι θα χρειαστεί να βάλουν χέρι στο ταμειακό διαθέσιμο των 11 δισ. το λεγόμενο και μαξιλάρι.

Δηλαδή θα πάρουν το… κεραμίδι από ένα εκατομμύριο κόσμο για να μην αγγίξουν το μαξιλάρι των τραπεζών που παρακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτά υποστηρίζει η τρόικα που κοιτάζει μονομερώς τους αριθμούς και δεν βλέπει ποτέ τους ανθρώπους. Αγνοούν πως ούτε άνθρωποι μπορούν να υπάρξουν χωρίς αριθμούς, ούτε αριθμοί χωρίς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση πάντως αν θέλει να το παλέψει έχει επιχειρήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών είδε τις αποδοχές της στα χρόνια της κρίσης να μειώνονται ακόμη και 50% δηλαδή πολύ περισσότερο από μία δόση στεγαστικού δανείου. Πολλοί δανειολήπτες έχουν απολέσει εντελώς τις αποδοχές τους αφού σήμερα είναι άνεργοι. Δεν έχουν δηλαδή αποκλειστική προσωπική ευθύνη για την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Είναι θύματα της κρίσης.

Επίσης, οι δανειολήπτες τα τελευταία χρόνια πληρώνουν διπλάσιους και τριπλάσιους φόρους και χαράτσια σε σχέση με την εποχή που ήταν συνεπείς προς τις τράπεζες. Όλους αυτούς τους φόρους δεν τους πλήρωναν -μεταξύ των άλλων- ως προϋπόθεση συνέχισης του Ελληνικού προγράμματος, βασικός πυλώνας του οποίου ήταν και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Δηλαδή οι τράπεζες ελάμβαναν τα δισεκατομμύρια στις πλάτες των φορολογουμένων και τώρα τους ζητούν και τα σπίτια τους;

Αν η κυβέρνηση δεν εισακουστεί, είναι αναγκαίο να νομοθετήσει με δική της πρωτοβουλία. Εχουμε γράψει και προ διετίας ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι το μοναδικό θέμα στην Ελλάδα που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Υπάρχουν κι’ άλλα που μπορεί να αναφέρει κανείς, όπως η υποχρεωτική προστασία οικιών χαμηλής, κάτω των 150 χιλιάδων ευρώ, αντικειμενικής αξίας, ο κώδικας δεοντολογίας στην κατάρτιση του οποίου πρέπει να συμμετέχουν και οι οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών και όχι να συντάσσεται μονομερώς από την ένωση τραπεζών και το αρμόδιο υπουργείο και πλήθος άλλων θεμάτων που κανείς δεν τα αγγίζει. Το ζήτημα όμως θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες αφού όλα δείχνουν ότι η τρόικα αποφάσισε να βάλει φωτιά σε εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνικά σπίτια.

Τέλος, για να μην ξανανοίξει η συζήτηση για μπαταχτσήδες και άλλα τέτοια μπορεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και μέχρι την έξοδο από την κρίση να υιοθετηθεί μια αρχή σύμφωνα με την οποία κανένας δεν χάνει το σπίτι στο οποίο διαμένει και σε κανέναν δεν πρόκειται όμως να χαριστεί. Υπάρχουν λύσεις αρκεί αναζητηθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου