Φάνης Τριανταφύλλου: Ο πολιτικός χειμώνας της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας

φάνης-τριανταφύλλου-ο-πολιτικός-χειμ-590396

Ολες οι πολιτικές δοξασίες της μνημονιακής περιόδου στην ημερήσια διάταξη –οι δοξασίες για τη «σχέση»με τη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση, «το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης», «το ρόλο της ολιγαρχίας και του λαού», «το ρόλο των κομμάτων εξουσίας». Μάλιστα επανεμφανίζονται με τη πιο αποκρουστική τους μορφή.

Τα κόμματα της ελληνικής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας που τις ανακινούν (και τα ολιγαρχικά ΜΜΕ που τις αναπαράγουν) δεν είναι τα μοναδικά παραδείγματα, αλλά είναι τα χειρότερα. Η ίδια πολιτική άποψη για μια Ελλάδα υποταγμένη στη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ελληνική κυβέρνηση προσκυνημένη στα μεγάλα συμφέροντα, μια ελληνική αστική τάξη που πρέπει να βάζει πλάτη στο άρμεγμα του λαού από την ολιγαρχία έναντι αντιτίμου, ένα ή περισσότερα κυβερνητικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και που εφαρμόζουν αυστηρά τις εντολές των λίγων και ισχυρών, μια δικτατορία της ολιγαρχίας η οποία νέμεται τη χώρα και το λαό, υπάρχει και στα διάφορα δεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, για να μη μιλήσουμε για τον ελεγχόμενο από αυτά Τύπο, την ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών κ.τ.λ. Είναι όμως απείρως χειρότερο ως ελληνικό πολιτικό κόμμα ή ΜΜΕ να συντάσσεσαι με το «δίκιο» του επιδρομέα κατά της χώρας και του λαού σου αντί με το δίκιο της χώρας και του λαού σου.

Κάτι τέτοιο πολιτικά είναι παράλογο. Η Ελλάδα έχει παραλύσει από μια οικονομική κρίση που διαρκεί και βαθαίνει. Η μόνη ελπίδα για να βγει από αυτή είναι η αναίρεση των πολιτικών που τη δημιούργησαν. Γιατί, άραγε, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης, επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές, ενώ η πολιτική ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά φορτισμένη εναντίον τους εξ αιτίας των κοινωνικών συνεπειών τους;Θα θεωρούταν παλαβός όποιος ισχυριζόταν ότι δεν το αντιλαμβάνονται. Τότε γιατί επιμένουν στον ίδιο καταστροφικό δρόμο; Η απάντηση που ακόμα κι ένα οκτάχρονο παιδί θα μπορούσε να δώσει είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αποτελούν την πολιτική κραυγή και ταυτόχρονα τους εκπροσώπους ενός καθεστώτος επιβαρυμένου με όλα τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί κατά του λαού, το οποίο αγωνιά να διαιωνιστεί.

Η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία, εκπροσωπούμενες εναλλάξ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι που κυβέρνησαν αδιάλειπτα την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση ως τον περασμένο Γενάρη. Με τις πολιτικές τους οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την ελληνική κοινωνία σε μια άβυσσο φτώχειας. Και τώρα, με σχεδόν κραυγαλέα αδιαφορία για τα πάθη του ελληνικού λαού, μας ζητάνε να επιστρέψουμε στις πολιτικές που ευθύνονται και για τη χρεοκοπία και για τη διαρκώς εντεινόμενη φτώχεια της μνημονιακής περιόδου. Ετσι θα χτίσουμε το μέλλον μας, αναπαράγοντας το φριχτό παρελθόν μας; Και βέβαια όχι. Ο λαός μας έπαθε κι έμαθε κι ήδη προβάλλει ένα «μελλοντιστικό» πνεύμα στις πολιτικές του διεκδικήσεις. Αρνείται την οπισθοχώρηση και τη στασιμότητα και ζητάει τη δημιουργία μιας καινούριας κατάστασης, ακριβώς τη στιγμή που οι πολιτική εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, η ελληνική δεξιά και σοσιαλδημοκρατία, επικαλούνται τα καταστροφικά πνεύματα του παρελθόντος για να σώσουν τα αφεντικά τους, να διασωθούν και οι ίδιοι. Βρίσκονται έξω από την εποχή τους. Αν διατηρηθούν ομαλές οι συνθήκες, η πτώση τους είναι βεβαία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου