ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Πώς σχετίζεται με τον ενδομήτριο θάνατο εμβρύου

κοροναϊός-πώς-σχετίζεται-με-τον-ενδομ-562651

Έκκληση στις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού απεύθυνε η Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι απολύτως ασφαλής.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως αν μια έγκυος γυναίκα προσβληθεί με κοροναϊό, τότε ενδέχεται να προκληθούν σημαντικές βλάβες στον πλακούντα.

Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο.
Θάνατοι εμβρύων μέσα στη μήτρα λόγω Covid – Τέσσερα περιστατικά ερευνώνται στην Ελλάδα

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην πλακουντίτιδα COVID-19, μια σπάνια και σοβαρή βλάβη εξαιτίας σοβαρής φλεγμονής στον πλακούντα που προκαλείται από τον κοροναϊό.

Σχετικά περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, ενώ έρευνα γίνεται και στην Ελλάδα από την καθηγήτρια Αναστασία Κωνσταντινίδου, υπεύθυνη της Μονάδας Περιγεννητικής Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia, τέσσερα παρόμοια περιστατικά από ισάριθμες διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, διερευνώνται στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Η κ. Κωνσταντινίδου, διέγνωσε την σπάνια και σοβαρή αυτή βλάβη του πλακούντα σε τρεις εγκύους, στις οποίες το έμβρυο διαγνώσθηκε νεκρό μέσα στη μήτρα 1 έως 2 εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19.

Τα τρία αυτά περιστατικά παρουσιάστηκαν στους τελευταίους 3 μήνες. Ακόμα μία περίπτωση είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο 2020 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, από την παθολογοανατόμο Σταματία Αγγελίδου, διευθύντρια ΕΣΥ.

Τι συμβαίνει στον πλακούντα αν η μητέρα νοσήσει με κοροναϊό

Στις περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19 στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, η εξέταση του πλακούντα στο μικροσκόπιο δείχνει ήπιου ή μέτριου βαθμού ιστολογικές αλλοιώσεις.

Οι αλλοιώσεις αφορούν περισσότερο τη μητρική αγγειακή κυκλοφορία του πλακούντα και εκδηλώνονται κυρίως:

  • Σαν ήπια ή μέτρια διαταραχή της μητρικής αιμάτωσης
  • Τάση για θρόμβωση στους χώρους του πλακούντα όπου κυκλοφορεί το μητρικό αίμα
  • Αλλοιώσεις στο τοίχωμα των μητρικών αγγείων, σαν εκείνες που παρατηρούνται στην προεκλαμψία και στην κεντρική αποκόλληση του πλακούντα

Οι βλάβες αυτές δεν είναι ειδικές μόνο για τον κοροναϊό. Παρατηρούνται και σε άλλες περιπτώσεις παθολογίας της κύησης.

Επίσης, συχνό ιστολογικό εύρημα στον πλακούντα είναι η ήπια ή μέτρια μητρική φλεγμονή στους χώρους κυκλοφορίας του μητρικού αίματος.

Ποιες έγκυοι κινδυνεύουν περισσότερο από πλακουντίτιδα COVID-19;

Από τη μελέτη των τεσσάρων περιστατικών ενδομήτριου θανάτου που διερευνώνται στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, προέκυψαν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

  • Η ηλικία της κύησης κατά τον τοκετό ήταν 27, 35, 37 και 39,5 εβδομάδες. Δηλαδή οι έγκυοι βρίσκονταν σε πρώιμο και όψιμο τρίτο τρίμηνο.
  • Οι δύο από τις εγκύους είχαν συμπτωματική λοίμωξη με πυρετική κίνηση και μυαλγίες. Οι άλλες δύο ήταν ασυμπτωματικές.
  • Το διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στη διαπίστωση της λοίμωξης της μητέρας και τη διαπίστωση του εμβρυϊκού θανάτου ήταν 7 έως 15 ημέρες.
  • Οι δύο μητέρες με κύηση 35 και 37 εβδομάδων είχαν υποκείμενο νόσημα (αυτοάνοσο και διαβήτη). Οι δύο άλλες με κύηση 27 και 39,5 εβδομάδων, δεν ανέφεραν γνωστό υποκείμενο νόσημα. Αυτές οι δύο βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Από τα στοιχεία αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει προφανής σχέση του κινδύνου της σοβαρής αυτής επιπλοκής με τη βαρύτητα νόσησης της εγκύου.

Αντίθετα, είναι πιθανόν να υπεισέρχονται παράγοντες συν-νοσηρότητας, δηλαδή υποκείμενα νοσήματα της εγκύου που να αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση της σπάνιας σοβαρής «πλακουντίτιδας COVID-19» και τον κίνδυνο εμβρυϊκού θανάτου.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου