ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένη νοσηρότητα στις καρδιοπάθειες στον Βόλο

αυξημένη-νοσηρότητα-στις-καρδιοπάθε-10627

«Η οδηγία «αποφεύγετε το Νοσοκομείο, λόγω κορονοϊού» δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα με ή χωρίς ιστορικό, λένε οι καρδιολόγοι – Καμπανάκι μετά τη ραγδαία αύξηση αιφνιδίων θανάτων στον Βόλο

Ο φόβος προσέλευσης στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ραγδαία αύξηση των αιφνιδίων θανάτων λόγω εμφράγματος στον Βόλο τους τρεις τελευταίους μήνες, με το ρεπορτάζ να έχει καταγράψει δέκα θανάτους ανθρώπων ηλικίας από 33 έως 62 χρόνων.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, βλέποντας αφενός αυξημένη τη νοσηρότητα καρδιοπαθειών στον Βόλο μετά την καραντίνα, αφετέρου αύξηση των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα των οποίων η υγεία επιβαρύνθηκε επιπλέον κατά τη διάρκεια των περιορισμών.

«Η οδηγία «αποφεύγετε το νοσοκομείο, λόγω κορονοϊού» δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα (πόνος στο στήθος, δύσπνοια) με ή χωρίς ιστορικό γνωστής καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτοί οφείλουν άμεσα να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους ή να καλέσουν το 166 για βοήθεια. Η στεφανιαία νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων».

Αυτό επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θεμιστοκλής Κυρλίδης, καρδιολόγος, υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίου τοποθέτησης βηματοδοτών στην Καρδιολογική Κλινική του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, σπεύδοντας ουσιαστικά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και σ’ εκείνους που πολλές φορές αψηφούν τον κίνδυνο ενός εμφράγματος, μόνο και μόνο επειδή είναι διστακτικοί να επισκεφτούν το νοσοκομείο, λόγω του φόβου της μεταδοτικότητας του COVID-19.

Ο κ. Κυρλίδης μάλιστα ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν αποκλείει οι αυξημένοι αιφνίδιοι θάνατοι από εμφράγματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο δίμηνο στον Βόλο να συνδέονται άμεσα με αυτό.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να πούμε, πως οι απανωτοί αιφνίδιοι θάνατοι ειδικά νέων ανθρώπων μεταξύ 40 έως 60 χρόνων το τελευταίο διάστημα οφείλονται στην επιφυλακτικότητά τους να μεταβούν στο νοσοκομείο, εκτιμώ ωστόσο ότι αν με την πρώτη δυσφορία που αισθάνθηκαν ή το πρώτο καμπανάκι είχαν απευθυνθεί σ’ έναν γιατρό, ενδεχομένως να μην υπήρχε μοιραία κατάληξη», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν παίζουμε με την καρδιά. Δεν πρέπει να αψηφούμε έναν δυνατό πόνο στο στήθος ή μια έντονη δυσφορία. Αμέσως πρέπει να αναζητήσουμε τη συνδρομή γιατρού», συμπλήρωσε ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή κυρίως στα προειδοποιητικά καμπανάκια που μπορεί να ηχήσουν, για τα οποία δεν πρέπει να αδιαφορεί κανείς.

Ανάγκη για εμφύτευση βηματοδότη

Αυξημένες επίσης το τελευταίο διάστημα είναι οι εισαγωγές στην Καρδιολογική Κλινική για την εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Πρόκειται για νέους ασθενείς οι οποίοι αφού εξετάστηκαν από τον θεράποντα γιατρό, τους συστήθηκε να τοποθετήσουν βηματοδότη.

Μέχρι τέλος Ιουλίου έχουν ήδη προγραμματιστεί 12 εμφυτεύσεις σε νέους ασθενείς, γεγονός που επίσης επιβεβαιώνει την αύξηση καρδιοπαθειών που χρήζουν ειδικής θεραπείας.

«Ακόμη και με ήπια συμπτώματα δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει. Η καρδιά θέλει καλό ψάξιμο, συχνό έλεγχο, προκειμένου να μην υπάρχουν απρόοπτα», σημείωσε ως προς αυτό ο κ. Κυρλίδης.

Επιβαρυμένες καρδιοπάθειες

Πάντως μία πρόχειρη καταγραφή των ραντεβού που εξετάζονται πλέον στην Καρδιολογική, από τη στιγμή που ήρθησαν τα αυστηρά μέτρα των περιορισμών, επιβεβαιώνει την αύξηση επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρλίδη αυξημένα κυρίως είναι τα περιστατικά ασθενών με καρδιοπάθειες οι οποίοι παρουσιάζουν επιβάρυνση της νόσου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί σ’ ένα βαθμό να οφείλεται στο ότι παραμέλησαν εξετάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει μέσα στην περίοδο της καραντίνας και δεν έγιναν με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει αλλαγή θεραπείας. «Έχουν περιέλθει σε γνώση μας περιστατικά για τα οποία έπρεπε να έχει γίνει αλλαγή θεραπείας, αλλά ο ασθενής αμέλησε να επισκεφτεί το γιατρό και να λάβει θεραπεία. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η υπερβολική σωματική άσκηση, συνέπεια της ανάγκης να μην υφίστανται τον εγκλεισμό κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου μέσα στο σπίτι, που επιβάρυνε τον οργανισμό.

Ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος

«Καθώς συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID-19, o στόχος είναι η συνέχιση της προσφοράς μας του καρδιολογικού ελέγχου και θεραπείας στους ήδη πάσχοντες αλλά και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα σημεία καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης η ίδια η νόσος δύναται να προκαλέσει επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα για αυτό και η έγκαιρη αναγνώριση είναι το Α και το Ω ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία υγείας του ασθενή. Έτσι μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την νοσηρότητα και τη θνητότητα», παρατήρησε τέλος ο κ. Κυρλίδης επιμένοντας σ’ όλους τους τόνους ότι ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου