ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 38% στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

μείωση-38-στον-κίνδυνο-πρόωρου-θανάτου-59253

Από επιθετικό καρκίνο του προστάτη – Καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη ανίχνευση

Ενθαρρυντικά και ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τους επιζώντες από καρκίνο, που αγγίζει το υψηλό ποσοστό του 80% για τα παιδιά, ενώ μειώθηκε σε ποσοστό 38% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Τα ευοίωνα μηνύματα ενισχύονται από την πρόοδο που σημειώνεται στην έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος, όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος με αφορμή τον φετινό εορτασμό της ημέρας επιζώντων απ’ τον καρκίνο, στις 6 Ιουνίου, υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός αυξάνεται καθώς ενισχύεται από την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.

Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των επιζώντων αυξάνεται παγκοσμίως, ενισχύεται από την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία καθώς και τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2018 μετρήσαμε περίπου 43,8 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο» υπογραμμίζει ο σύλλογος.

Παραθέτοντας αριθμητικά παραδείγματα, υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην ιατρική πρόοδο τα ποσοστά επιζώντων από αιματολογικούς καρκίνους διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν και στη συνέχεια τετραπλασιάστηκαν. Πριν από 40 χρόνια μόνο 1 στα 5 παιδιά επιβίωνε από καρκίνο, ενώ σήμερα πάνω από 80%».

Παρά τα θετικά μηνύματα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, καθώς πολλοί επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν καθυστερημένα διαρκείς ιατρικές, συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα 7,8 εκατομμύρια παγκοσμίως να ζουν με αναπηρία (το 2017).

Κατά μέσο όρο, το 50% των ασθενών σε ύφεση φοβούνται έντονα την υποτροπή. Δεδομένο που αυξάνεται σε 70% στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού.

«Αυτή η ανησυχία μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που επηρεάζει το άτομο, στις κοινωνικές του σχέσεις, στην εργασία και γενικότερα στην ποιότητα ζωής. Άγχος, απομόνωση, φόβος… η ψυχική και σωματική επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που θεραπεύονται από καρκίνο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν, είναι η συστηματική ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση και στήριξη, η αποτελεσματική προσέγγιση για την ανακούφιση του φόβου που σχετίζεται με τον κίνδυνο υποτροπής.

Στόχος του Συλλόγου είναι λειτουργία ομάδων αυτοστήριξης των καρκινοπαθών, με την συμμετοχή ήδη αποθεραπευμένων ατόμων, που εκπαιδεύονται αρχικά και θα εποπτεύονται στη συνέχεια από επαγγελματίες ψυχολόγους ώστε να βοηθούν και να συμβουλεύουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου