ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Ξεκίνησε από ερευνητικό εργαστήριο στην Ουχάν;

κοροναϊός-ξεκίνησε-από-ερευνητικό-ερ-196020

Επιστήμονες που έκαναν πειράματα με νυχτερίδες στην πόλη Wuhan (Ουχάν) μπορεί να είναι υπαίτιοι για την επιδημία του νέου κοροναϊού, υποστηρίζουν Κινέζοι βιολόγοι. Ο νέος κοροναϊός ίσως δεν ξεκίνησε από την ανοικτή λαϊκή αγορά του Wuhan (Ουχάν), αλλά από κάποιο ερευνητικό εργαστήριο της πόλης. Μάλιστα υπάρχει ένα που βρίσκεται μόλις 280 μέτρα από αυτήν!

Τον εκπληκτικό αυτό ισχυρισμό κάνουν δύο βιολόγοι από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Νότιας Κίνας, στο Guangzhou, αντικρούοντας την επίσημη άποψη του Πεκίνου που θέλει τον ιό να μεταδίδεται από μολυσμένες νυχτερίδες που καταναλώθηκαν στη συγκεκριμένη αγορά.

Η θεωρία των επιστημόνων

Οι δρες Botao Xiao and Lei Xiao παραθέτουν την θεωρία και τα επιχειρήματά τους σε άρθρο τους το οποίο δημοσίευσαν στο διαδίκτυο. Όπως εξηγούν, έκαναν τις δικές τους έρευνες στο Ουχάν για να εντοπίσουν την αιτία της επιδημίας.

Έτσι έμαθαν ότι σε ένα ερευνητικό κέντρο κοντά στην αγορά είχαν μεταφερθεί για πειράματα:

155 νυχτερίδες από την ευρύτερη επαρχία Hubei (το Ουχάν είναι η πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας)
450 νυχτερίδες από την επαρχία Zhejiang.

Το Κέντρο αυτό έχει την επωνυμία Wuhan Center for Disease Control & Prevention (WHCDC). Μεταξύ άλλων διαθέτει εργαστήριο όπου μελετώνται και ταυτοποιούνται παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Το 2017 και το 2019 ο ειδικός στην συλλογή των παθογόνων του εργαστηρίου αυτού είχε περιγράψει στον κινεζικό Τύπο (Changjiang Times και The Paper) πως του επιτέθηκε μία νυχτερίδα και πως μία άλλη ούρησε πάνω του. Και στις δύο περιπτώσεις ο ερευνητής είχε θέσει εαυτόν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Και αυτό επειδή ήξερε ότι οι νυχτερίδες μπορεί να τον είχαν μολύνει με επικίνδυνα παθογόνα.

Οι Κινέζοι βιολόγοι γράφουν επίσης ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο βρίσκεται πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Union. Στο νοσοκομείο αυτό καταγράφηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα του ιού Covid-19.

900 χιλιόμετρα μακριά είναι οι νυχτερίδες

Οι δύο βιολόγοι αναφέρουν επίσης ότι ο κοροναϊός Covid-19 πιστεύεται πως ξεκίνησε από τις νυχτερίδες. Ωστόσο οι νυχτερίδες που έχουν ενοχοποιηθεί ως πηγή του ζουν 900 χιλιόμετρα μακριά από το Wuhan. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα θηλαστικά δεν θα είχαν κανένα λόγο να μετακινηθούν από εκεί σε ένα αστικό κέντρο.

Επιπλέον, παραθέτουν ορισμένες εκθέσεις του δήμου του Wuhan και μαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Σύμφωνα με αυτές, ουδέποτε πωλούνταν νυχτερίδες στην συγκεκριμένη αγορά της πόλης.

Τέλος, επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα ένα ερευνητικό εργαστήριο, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την αγορά. Το κέντρο αυτό υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και έχει την επωνυμία Wuhan Institute of Virology. Σε αυτό γίνονταν πειράματα με νυχτερίδες-φορείς του ιού που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003. Την επιδημία εκείνη επίσης είχε προκαλέσει ένας κοροναϊός. Στα πειράματα με αυτόν είχε δημιουργηθεί μία χιμαιρική (ανασυνδυασμένη) μορφή του.

Οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πιθανότερο είναι να ξεκίνησε η επιδημία από ένα από αυτά τα εργαστήρια, παρά από την υπαίθρια αγορά. Και προσθέτουν πως πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Πηγή: iatropedia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου