ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πολύτιμος «φάρος» ελπίδας

πολύτιμος-φάρος-ελπίδας-309839

Ομάδα υποστήριξης γυναικών με διάγνωση καρκίνου του μαστού στη Σκόπελο

Ομάδα υποστήριξης για γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού που διαμένουν στο νησί της Σκοπέλου προτίθεται να ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα ο σύλλογος Φάρος Σκοπέλου στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς.

Στόχος της ομάδας η ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίες βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και βρίσκονται στο στάδιο θεραπείας ή στο στάδιο επανελέγχου/αποκατάστασης. Η συμμετοχή στην ομάδα θα προάγει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, μέσω της άμβλυνσης των ψυχολογικών επιπτώσεων του καρκίνου και της εκμάθησης τρόπων διαχείρισης των αλλαγών που έχει επιφέρει στη ζωή τους, μέσω των κοινών εμπειριών και των δυσκολιών των μελών αναφορικά με την ασθένεια , της ελεύθερης συναισθηματικής έκφρασης και της αμοιβαίας βοήθειας, σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής.

Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η Καφαντάρη Μαρία ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή Θεραπεία, συντονίστρια του συλλόγου Φάρος Σκοπέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του Φάρου Σκοπέλου 2424022341 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Ο σύλλογος υποστήριξης χρόνιων ασθενών Φάρος Σκοπέλου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, πραγματοποίησε προβολή ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα τον καρκίνο του μαστού στον «Ορφέα» και στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας.

Παράλληλα με την προβολή διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό σε όσους παρευρέθηκαν και ακολούθησε συζήτηση μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ με την ψυχολόγο και συντονίστρια του Φάρου Σκοπέλου κ. Καφαντάρη.

Οι διοργανωτές εξέφρασαν ευχαριστίες σε «όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της δράσης, την κ. Σκλάβου, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ για τη συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση της ταινίας, τον Κώστα Πατσή για την τεχνική υποστήριξη της προβολής και φυσικά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, υποστηρίζοντας το έργο του συλλόγο.

Κοινωνική φροντίδα

Στόχοι του συλλόγου, που αναπτύσσει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είναι η διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία της Σκοπέλου, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν στον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, η συνέχιση της συνεργασίας με ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και επαγγελματίες υγείας στο νησί της Σκοπέλου αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και φυσικά η παροχή υποστηρικτικών νοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ασθενείς και φροντιστές.

Ο Φάρος Σκοπέλου ιδρύθηκε το 2006 και είναι ένας σύλλογος υποστήριξης καρκινοπαθών και βαριά ασθενών, δηλαδή ανθρώπων που νοσούν από χρόνιες και προοδευτικές παθήσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, καθώς και των οικογενειών αυτών.

Σκοπός του συλλόγου αποτελεί η παροχή βοήθειας σε επίπεδο υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο σε ασθενείς, όσο και στις οικογένειές τους, αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου για θέματα που άπτονται του καρκίνου και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών (π.χ. άνοια τύπου Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας κτλ) κι αυτό όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών για θέματα πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην «απομυθοποίηση» και τον «αποστιγματισμό» της εν λόγω ασθένειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου