ΥΓΕΙΑ

Ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβει το συσκευασμένο κοτόπουλο

ο-σοβαρός-κίνδυνος-που-κρύβει-το-συσκε-536837

Έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από τις μισές συσκευασίες σε αλυσίδες σουπερμάρκετ χαμηλού κόστους στη Γερμανία έχουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν για ακόμη φορά ότι οι εκτροφείς πουλερικών χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών.
Η γερμανική περιβαλλοντική και καταναλωτική οργάνωση Germanwatch, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανική εκτροφή πουλερικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία.
Η οργάνωση έλαβε 59 δείγματα κοτόπουλου από μεγάλες αλυσίδες εκπτωτικών σουπερμάρκετ κατέληξε μέσα από αναλύσεις σε πανεπιστημιακά εργαστήρια στο ότι σε ένα ποσοστό 56% είχαν σχηματιστεί αποικίες βακτηρίων, τα οποία ήταν ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Τα δείγματα προέρχονται από τα τέσσερα μεγαλύτερα γερμανικά σφαγεία.
Απαντώντας στην έρευνα το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας σημείωσε πως «οι ποσότητες αντιβιοτικών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία πουλερικών είναι πράγματι πάρα πολύ μεγάλες». Κατά συνέπεια, όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούν, τόσο αυξάνεται τελικά η ανθεκτικότητα των βακτηρίων.
Κίνδυνος μόλυνσης ακόμη και μέσω απλής επαφής με ωμά πουλερικά στην κουζίνα
Πολύ ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο των δειγμάτων που προέρχονταν από τις γερμανικές αλυσίδες Lidl, Netto, Real και Penny ήταν μολυσμένα με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς – την τελευταία ελπίδα μέχρι τώρα να καταπολεμηθούν τα ανθεκτικά βακτήρια.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά βέβαια μπορεί να εξοντώνονται στο μαγείρεμα, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν ακόμη και μέσω απλής επαφής με τα ωμά φαγητά στην κουζίνα, όπως λόγου χάρη με τις επιφάνειες κοπής. Επιπλέον εργαζόμενοι σε μονάδες παραγωγής και μονάδες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αυτά μέσω του αναπνευστικής οδού.
Δώδεκα από τα δείγματα προέρχονταν από μικρές μονάδες παραγωγής – από εκείνα μόνο σε ένα βρέθηκαν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Σε μία άλλη ανάλυση έξι δείγματα από οικολογικές μονάδες παραγωγής βρέθηκαν απολύτως καθαρά. Για την Germanwatch όλα αυτά συνδέονται απόλυτα με τη χρήση αντιβιοτικών στις βιομηχανικές μονάδες πουλερικών.
Η κατάσταση μπορεί μόνο να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει στους κτηνιάτρους να συνταγογραφούν αντιβιοτικά, ώστε να «εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις που προκαλούν οι καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες παραγωγής φθηνού κρέατος», υπογραμμίζουν από την Germanwatch.
Παρά το γεγονός ότι οι γερμανοί παραγωγοί πουλερικών μείωσαν κατά το ήμισυ τη χρήση αντιβιοτικών από το 2011, κάνουν ακόμη σχεδόν τη διπλάσια χρήση σε σύγκριση με τη Δανία, τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό και καταναλωτικό οργανισμό. Η Germanwatch απαιτεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρήση αντιβιοτικών στα πουλερικά, καθώς επίσης και οι ετικέτες των προιόντων να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με το συσκευασμένο κρέας.
Πηγή: DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου