ΤΟΠΙΚΑ

Πάνω από 10.000 πάσχοντες με αποφρακτική άπνοια στη Θεσσαλία

πάνω-από-10-000-πάσχοντες-με-αποφρακτική-άπ-576208

Κοινή πάθηση με τεράστιες συνέπειες είναι η αποφρακτική άπνοια του ύπνου που αφορά κυρίως ηλικίες 30-65 ετών όπου η επίπτωση αγγίζει το 20%, οδηγώντας πολλούς πάσχοντες από την Μαγνησία, την Θεσσαλία και ευρύτερα στο εργαστήριο ύπνου της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής. Στο διάστημα της εικοσάχρονης λειτουργίας του εργαστηρίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 πάσχοντες έχουν ζητήσει την συνδρομή των ειδικών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα ύπνου, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βιβή Παστάκα, υπεύθυνη του εργαστηρίου ύπνου της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στην Λάρισα, η οποία ανέλυσε τις παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά του προβλήματος, το οποίο απασχολεί πολλούς ενήλικες στην Μαγνησία. Οπως υπογράμμισε η κ. Παστάκα η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τροχαία ατυχήματα, μεταβολικές διαταραχές και όλα τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. «Ο σημαντικότερος προδιαθεσικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, ειδικά η αυξημένη περίμετρος λαιμού και μέσης, ενώ το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ρινική συμφόρηση λειτουργούν επιβαρυντικά» είπε.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου ενώ ο ασθενής καταβάλλει έντονες αναπνευστικές προσπάθειες. Κατά τη διάρκεια της άπνοιας το ροχαλητό διακόπτεται λόγω της διακοπής της ροής αέρα, αλλά διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του ύπνου καθώς ο πάσχων ξυπνάει, ενδεχομένως αρκετές φορές στην διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να νιώθει υπνηλία στη διάρκεια της μέρας.

«Η ημερήσια υπνηλία με τη σειρά της προκαλεί ευερεθιστότητα και γενικότερα διαταραχές συμπεριφοράς, ενώ η τραγικότερη συνέπειά της είναι τα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη άτομα με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας έχουν επταπλάσια πιθανότητα σε σύγκριση με υγιείς να υποστούν τροχαίο ατύχημα σε διάστημα 5 ετών. Το πρόβλημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις αν αναλογισθεί κανείς το πόσοι επαγγελματίες οδηγοί παραμένουν αδιάγνωστοι» υπογράμμισε η κ. Παστάκα.

Κλείνοντας η υπεύθυνη του εργαστηρίου ύπνου που λειτουργεί στην Λάρισα τόνισε ότι «όταν το πρόβλημα συνοδεύεται από κούραση, υπνηλία την ημέρα, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης προσοχής, και όταν συνυπάρχει πρόωρα ηλικιακά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ή υπέρταση ακόμη, καλό είναι να απευθυνθούν οι πάσχοντες στον ειδικό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου