ΤΡΙΚΑΛΑ

Θεσσαλός ο πρώτος Ελληνας στον Αρη

θεσσαλός-ο-πρώτος-ελληνας-στον-αρη-590676

Στο διάστημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Διαμαντής Γκίκας

Στην αποστολή εκατό εθελοντών στον Αρη θα συμμετέχει ο Διαμαντής Γκίκας, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.

Ο ίδιος είχε στείλει την αίτηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους εθελοντές αστροναύτες του προγράμματος Mars One, που θα ταξιδέψουν στον πλανήτη Αρη, αλλά δεν πίστευε ότι θα είχε πιθανότητες να επιλεχθεί. Οταν ανακοινώθηκε χθες ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 άτομα που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ένιωσε ότι το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Πέρα από τον έκδηλο ενθουσιασμό που νιώθει, δεν κρύβει και μια απορία του, αν, δηλαδή, η Θεσσαλία θα είναι τόσο όμορφη από τον Αρη όσο είναι και στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάνω από 200.000 άνθρωποι από 140 διαφορετικές χώρες εξέφρασαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στην αποστολή, δηλώνοντας τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος, αλλά εκείνοι που πλήρωσαν εν τέλει το κόστος συμμετοχής και πληρούσαν τα ηλικιακά κριτήρια ήταν 2.782 άτομα.

Μόλις το επικίνδυνο ταξίδι φτάσει στο τέλος του, οι άποικοι θα ασχοληθούν με την κατασκευή του νέου τους σπιτιού: ενός χώρου 500 τ.μ., όπου θα μπορούν να κοιμούνται, να μαγειρεύουν, να γυμνάζονται, ακόμα και να «σερφάρουν» στο ίντερνετ, αν και οι ιστοσελίδες θα κάνουν έως και 45 λεπτά για να «φορτώσουν». Θα καλλιεργούν, θα καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσω φωτοβολταϊκών, θα ανακυκλώνουν τα σκουπίδια και το νερό τους, θα διεξάγουν πειράματα και θα στέλνουν αναφορές στη βάση τους. Για την ακρίβεια, η αποστολή τους θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα σε κάποιο απομακρυσμένο τοπίο της Γης – με μία διαφορά: οι εθελοντές συμμετέχοντες του προγράμματος Mars One θα βρίσκονται στον πλανήτη Αρη, δίχως τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω, καθώς δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία για ένα διαπλανητικό ταξίδι μετ’ επιστροφής.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι άποικοι του Mars One θα αναχωρήσουν το 2024 και θα φτάσουν στον προορισμό τους οκτώ μήνες αργότερα – τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι οι επαγγελματίες αστροναύτες, που σχεδιάζει να αποστείλει η NASA. Εκεί θα τους περιμένει ο απαραίτητος εξοπλισμός, που θα έχει μεταφερθεί από αυτοματοποιημένα οχήματα στη διάρκεια οκτώ μη επανδρωμένων δοκιμαστικών αποστολών. Δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή τους θα καταφτάσει η δεύτερη τετραμελής ομάδα εθελοντών και η κοινότητα θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου