ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ασυνείδητοι γέμισαν φόλες το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

ασυνείδητοι-γέμισαν-φόλες-το-πανεπισ-593338

Με φόλες γέμισε το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου. Ασυνείδητοι τοποθέτησαν δηλητηριασμένα δολώματα, με συνέπεια να βρεθούν νεκροί δύο σκύλοι και μια αλεπού.

Προ δύο εβδομάδων, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι έχασαν τα σκυλιά τους από δηλητηρίαση. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δασαρχείο Περτουλίου πραγματοποίησαν άμεσα αυτοψία στην περιοχή, με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας της οργάνωσης και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».

Κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν πολυάριθμες φόλες τριών ειδών: υδροκυανίου μέσα σε παραφίνη, κομμάτια λουκάνικου και ωμού κρέατος εμποτισμένα με φυτοφάρμακο.

Το Δασαρχείο Περτουλίου, ως αρμόδια υπηρεσία για τις προανακριτικές ενέργειες, ανέφερε άμεσα το περιστατικό στην Εισαγγελία, η οποία διενεργεί προανάκριση με στόχο τον εντοπισμό και την προβλεπόμενη τιμωρία των δραστών.

Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ σοβαρότερος ιδίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην ύπαιθρο.

Οι δράστες πολύ συχνά χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το endosulfan, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία με το γνωστό DDT και είχε ανιχνευτεί την περασμένη χρονιά σε δολώματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, αλλά και στη Θράκη.

Όσον αφορά την άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μία από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του ασπροπάρη (γνωστός στην περιοχή της Θεσσαλίας ως «τυροκόμος» ή «χελωνοφάης»), ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στον ελληνικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς επιβιώνουν λιγότερα από 15 ζευγάρια.

Η ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, η οποία μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό ασπροπάρη στην Ελλάδα, έχει την τύχη να διατηρεί ακόμα έναν μικρό αριθμό από τα εναπομείναντα ζευγάρια της χώρας. Γι’ αυτό η Ορνιθολογική διοργανώνει στην περιοχή, από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, σεμινάρια και εκδηλώσεις προς τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς για το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου