ΤΟΠΙΚΑ

«Σφαγή» για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ

σφαγή-για-τους-υποψηφίους-από-τα-επα-692916

Απογειώθηκαν οι βάσεις στα ΤΕΙ ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων

«Σφαγή» για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της Μαγνησίας. Η ανακοίνωση των βάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δημιούργησε αντικρουόμενα συναισθήματα μεταξύ των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων και των υποψηφίων των ΕΠΑΛ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Στα ΤΕΙ όπου δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, οι βάσεις όχι μόνο δεν «έπεσαν», αντιθέτως μάλιστα «σκαρφάλωσαν» στα ύψη και την ίδια ώρα «ψαλιδίστηκε» ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή.

Αποτέλεσμα; Μόλις δύο στους δέκα, κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο εισόδου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατακρημνίζοντας τα ποσοστά επιτυχίας των ΕΠΑΛ του νομού στις πανελλήνιες εξετάσεις.

«Πέταξαν» οι βάσεις στα ΤΕΙ

Ο συγκριτικός πίνακας των βάσεων των σχολών στα ΤΕΙ για το 2012 και το 2013, αποδεικνύει με νούμερα και στατικά στοιχεία, την «απογείωση» των βάσεων. Έως και 183,9% (!) πάνω «πέταξαν» οι βάσεις στα ΤΕΙ. Χαρακτηριστική η περίπτωση της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Καβάλα. Για να «πιάσουν» τη σχολή οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα έπρεπε να συγκεντρώσουν 440 μόρια (άριστα τα 2.000 μόρια), όταν πέρυσι η βάση εισαγωγής κλείδωσε στα 155 μόρια.

Κατά 173% (585 μόρια) και 171% (597 μόρια), ανέβηκαν και οι βάσεις στις σχολές Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στις Σέρρες και στην Καβάλα αντίστοιχα.

Οι σχολές στις οποίες καταγράφτηκε πτώση βάσεων είναι μετρημένες. Υποψήφιοι που με βάσει τις περσινές βάσεις υπολόγιζαν ότι με τα μόρια που συγκέντρωσαν στις φετινές πανελλήνιες περνούν με άνεση τον πήχη της σχολής που επέλεξαν, είδαν εαυτούς εκτός ΤΕΙ.

Η ιλιγγιώδης άνοδος των βάσεων, έκοψε τα «φτερά» από εκατοντάδες υποψηφίους, που θα χρειαστεί να επαναλάβουν τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Διπλό είναι το χτύπημα για τους υποψηφίους που δεν είδαν μόνο να μένουν εκτός ΤΕΙ, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα να καταργούνται από τα ΕΠΑΛ από τα οποία αποφοίτησαν οι ειδικότητες που παρακολούθησαν.

«Δράμα» στη νοσηλευτική

Το μεγάλο «δράμα» δείχνει να διαδραματίζεται για τους υποψηφίους των νοσηλευτικών σχολών, που αποφοίτησαν από τις αντίστοιχες ειδικότητες Νοσηλευτικής των ΕΠΑΛ.

Επί συνόλου 40 νοσηλευτικών σχολών στα ΤΕΙ, μόλις σε τέσσερις περιπτώσεις έπεσαν οι βάσεις, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία «απογειώθηκαν» ακόμη και σε ποσοστό 30%. Γενικότερα, οι βάσεις ανέβηκαν έως και 277 μόρια (με άριστα τα 2.000 μόρια).

Απόφοιτοι της ειδικότητας νοσηλευτικής από ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, έφθασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό. Παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις υποψήφιοι είχαν συγκεντρώσει έως και 200 μόρια πάνω από τις περσινές βάσεις και περνούσαν στο σύνολο των 40 σχολών, είδαν τα ονόματά τους εκτός λιστών εισακτέων.

Η άνοδος των βάσεων δεν ήταν το μοναδικό «χτύπημα» για τους υποψηφίους. Η μείωση των εισακτέων, συντέλεσε στο να μείνουν εκτός Νοσηλευτικής 97 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Αντί για 358 εισακτέους, φέτος το κατώφλι των Νοσηλευτικών Σχολών περνούν 261 επιτυχόντες.

Οι περισσότερες θέσεις κόπηκαν από τη Νοσηλευτική των Ιωαννίνων (-29 θέσεις), Ηρακλείου (-16 θέσεις) και Λάρισας (επίσης -16 θέσεις).

«Δε φθάνει που κατήργησαν την ειδικότητα της Νοσηλευτικής από τα ΕΠΑΛ, έρχονται να δημιουργήσουν εμπόδια και για την είσοδο των αποφοίτων στα ΤΕΙ Νοσηλευτικής», σχολίασε γονιός υποψήφιας νοσηλεύτριας που είδε το όνειρό της να σβήνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου