ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτυ με εικονικά τιμολόγια ~ Με αποδέκτες δεκάδες επαγγελματίες της Μαγνησίας

πάρτυ-με-εικονικά-τιμολόγια-με-αποδέκ-692990

Η ΔΟΥ Βόλου ερευνά υπόθεση στην οποία μέχρι τώρα το ύψος των τιμολογίων αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Πάρτυ κάνουν τα εικονικά τιμολόγια και στη Μαγνησία, με εικονικές συναλλαγές που γίνονται σε μία προσπάθεια οι εκδότες και οι παραλήπτες τους να αποκομίσουν παράνομα οικονομικά οφέλη.

Μόνο από την ενιαία ΔΟΥ Βόλου είναι σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, έλεγχος για τον εντοπισμό της ακριβής έκτασης της αξίας των εικονικών τιμολογίων που διακινήθηκαν με εκδότη πρόσωπο από την Πελοπόννησο και παραλήπτες επαγγελματίες και στη Μαγνησία. Αρμόδια πηγή της ΔΟΥ Βόλου δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή τα εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν αγγίζουν τα 4.000.000 ευρώ.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται δέκα τουλάχιστον επαγγελματίες από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Στη ΔΟΥ εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ενήργησαν εν γνώσει τους ότι παραλάμβαναν εικονικά τιμολόγια και ως εκ τούτου είναι υπόλογοι για την πληρωμή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος.

Την ίδια ώρα φοροτεχνικοί της περιοχής μας εκφράζουν την άποψη ότι με τα εικονικά και τα τιμολόγια γίνεται, όπως λένε χαρακτηριστικά, «της κακομοίρας». Εμείς, όπως προσθέτουν, εξετάζουμε για λογαριασμό των πελατών μας το σύννομο της συναλλαγής, αν δηλαδή το τιμολόγιο φέρει τη νόμιμη διάτρηση από την οικεία ΔΟΥ.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν, είναι γνωστό ότι σε παρά πολλές περιπτώσεις έχουμε τις λεγόμενες « τριγωνικές συναλλαγές». Άλλος δηλαδή εκδίδει το δελτίο αποστολής, άλλος πουλάει το εμπόρευμα και άλλος εκδίδει το τιμολόγιο. Η ίδια πηγή της ΔΟΥ Βόλου που ρωτήθηκε για τις αιτιάσεις των φοροτεχνικών για το σύννομο των συναλλαγών και για τις τριγωνικές συναλλαγές, απάντησε ότι όλα είναι θέμα τακτικού φορολογικού ελέγχου, από τον οποίο μπορεί να προκύψει η νομιμότητα ή μη της συναλλαγής.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια που διερευνά η ΔΟΥ Βόλου και για την οποία έγιναν έλεγχοι ακόμη και σε πρώην ΟΤΑ της περιοχής μας, η ίδια πηγή της ΔΟΥ είπε ότι ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την εμπλοκή και άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων στην υπόθεση.

Επιπλέον η ίδια πηγή της ΔΟΥ Βόλου σημείωσε ότι τουλάχιστον ο ένας από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες που φέρονται να είναι αποδέκτες εικονικών τιμολογίων, έχει δεχθεί να συμβιβαστεί, καθώς με νόμο που ισχύει από τον προηγούμενο μήνα, υπάρχουν πιο ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά τα πλαστά και τα εικονικά τιμολόγια.

Μέχρι και τον περασμένο μήνα, όπως σημείωσε η ίδια πηγή, σε περίπτωση που εντοπίζονταν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια το πόρισμα του ελέγχου προέβλεπε πρόστιμα που ήταν στο διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου. Πλέον στα εικονικά τιμολόγια όταν αυτό είναι εικονικό ως προς τη συναλλαγή το ποσό του προστίμου είναι το 50% της αξίας του τιμολογίου, όταν αυτό είναι εικονικό ως προς το πρόσωπο το πρόστιμο είναι το 25 % της αξίας του τιμολογίου, ενώ όταν ο επιτηδευματίας ή το νομικό πρόσωπο παρουσιάζει οικονομικές ζημίες, τότε το πρόστιμο είναι 15% της αξίας του τιμολογίου.

Πλήγμα για τα νησιά

Εξάλλου παρελθόν είναι από αύριο Δευτέρα οι Εφορίες Σκιάθου και Σκοπέλου οι οποίες έκλεισαν και το αντικείμενο των εργασιών τους απορροφώνται από τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας. Εφεξής όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων θέλουν να εξυπηρετηθούν για μία σειρά από φορολογικές τους υποθέσεις που αφορούν τα επιμέρους αντικείμενα που λειτουργούν στις Εφορίες όπως το Μητρώο, ο Κώδικας, η Γραμματεία, το Κεφάλαιο, το Εισόδημα ή ο ΦΠΑ, θα πρέπει να επιβιβάζονται στο πρώτο πλοίο της γραμμής και να προσέρχονται στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας για την εξυπηρέτησή τους…

Σημειώνεται πως στην ενιαία ΔΟΥ Βόλου παραμένει με αρμοδιότητα όλο το Νομό Μαγνησίας το Τμήμα του Ελέγχου και το Δικαστικό Τμήμα. Η κατάργηση των Εφοριών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση στην παροχή μίας σειράς άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, έρχεται να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στους κατοίκους των νησιών, στα οποία εφεξής θα λειτουργούν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων ( ΓΕΦ ). Σημειώνεται πως στη ΔΟΥ Σκιάθου υπηρετούσαν πέντε υπάλληλοι και άλλοι τόσοι στη ΔΟΥ Σκοπέλου. Από αυτούς μόλις οι τρεις μετατίθενται στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας που απορροφά τις δύο ΔΟΥ των Βορείων Σποράδων, ενώ οι υπόλοιποι μετακινούνται στη ΔΟΥ Βόλου, στο ΣΔΟΕ κ.λπ.

Μολονότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων, η πραγματικότητα δείχνει ότι πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητες εξακολουθούν να διεκπεραιώνονται δια της φυσικής παρουσίας, με κορυφαία περίπτωση τα περιβόητα παράβολα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, τα πάσης φύσεως ιδιωτικά συμφωνητικά για μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας.

Ακόμη μία επιπλέον… παράπλευρη απώλεια, όπως επισημαίνουν και οι φοροτεχνικοί, είναι ότι η κατάργηση των δύο ΔΟΥ ανεβάζει το λογιστικό κόστος πολλών επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Και αυτό γιατί, όπως λένε, τα εκεί λογιστικά γραφεία θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με συναδέλφους τους στο Βόλο ή στη Νέα Ιωνία, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις των πελατών τους στη ΔΟΥ της Νέας Ιωνίας

Φοροτεχνικοί σημειώνουν ακόμη ότι η κατάργηση των ΔΟΥ στη Σκιάθο και στη Σκόπελο θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα μόνον αν υπήρχαν δύο προαπαιτούμενα. Η δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ στις περιοχές που καταργούνται οι ΔΟΥ και η ενσωμάτωση στο taxisnet όλων των διαδικασιών συναλλαγής.

Σημειώνεται τέλος πως στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας εκτός από τις ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου, έχουν μεταφερθεί από την περασμένη άνοιξη και όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εξυπηρετούνταν από την πρώην ΔΟΥ Αλμυρού που επίσης καταργήθηκε.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου