ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο σε διαθεσιμότητες

μπλόκο-σε-διαθεσιμότητες-693796

Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι κινδυνεύουν -σε ποσοστό 20%- να βγουν σε εργασιακή… περιπλάνηση. Οι διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, που θα καταστήσουν τα ιδρύματα αδύναμα να λειτουργήσουν, είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεδριάζει από χθες στην Κέρκυρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Το κλίμα είναι έκρυθμο, καθώς σε περίπτωση που βγει στη διαθεσιμότητα έστω και μικρός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δηλώνει αδυναμία να λειτουργήσει. Πέρα από τον κίνδυνο για το ίδιο το ίδρυμα, εάν το Υπουργείο επιμείνει στις διαθεσιμότητες, οι διοικητικοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τόσο την εξεταστική περίοδο όσο και τις εγγραφές των πρωτοετών.

Στις εργασίες της Συνόδου, μάλιστα, συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σοφοκλής Δρίτσας (ο Πρύτανης, Ι. Μεσσήνης έφθασε αργά χθες το βράδυ με πτήση από Βρυξέλλες).

Οι διοικητικοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εργασίες της Συνόδου και με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το «καυτό» θέμα των διαθεσιμοτήτων υπαλλήλων, θα αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης τους.

Στο πλευρό τους, εκτός από την Πρυτανεία του Π.Θ., έχουν την Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, τους απολυμένους της ΕΡΑ Βόλου, το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και των Παιδαγωγικών Τμημάτων, το Σύλλογο ΔΕΠ του Π.Θ., που προχθές, κατέθεσαν ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα τους.

Οι διοικητικοί αναμένεται να καταθέσουν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ψήφισμα, το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε στην προχθεσινή τους συνέλευση. Σύμφωνα με αυτό:

«Τις επόμενες ημέρες οι πρώτοι από εμάς (περίπου 20%) καλούμαστε να βγούμε στην εργασιακή περιπλάνηση (διαθεσιμότητα που οδηγεί σε απολύσεις). Οι επόμενοι θα ακολουθήσουμε μέχρι το Δεκέμβρη και την ερχόμενη χρονιά. Ο κυβερνητικός στόχος είναι 150.000 συνάδελφοι μέχρι το 2015 να δουν την έξοδο από το Δημόσιο.

Σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΙΘ εντέλλεται την αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών των ιδρυμάτων και τον καθορισμό πλεονάζοντος προσωπικού εντός ανεκδοτολογικά στενών χρονικών προθεσμιών, επιβεβαιώνοντας την υποψία ότι αξιολογήσεις και οργανογράμματα επιδιώκεται να χρησιμοποιηθούν εντελώς προσχηματικά για την επικοινωνιακή υποστήριξη προειλημμένων αποφάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειακών μνημονίων της χώρας.

Παράλληλα με τις σοβαρότατες πολιτικές αντιρρήσεις συνολικά για το εγχείρημα της διαθεσιμότητας και για τα δεινά που αυτό επισωρεύει στην ελληνική κοινωνία, οφείλουμε να επισημάνουμε τον παραλογισμό της στόχευσης στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι διαθεσιμότητες – απολύσεις που γίνονται, όχι μόνο στην Παιδεία αλλά και στο χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ., δεν πλήττουν μόνο τους εργαζόμενους σ’ αυτούς τους χώρους αλλά όλο το λαό αφού υποβαθμίζονται και διαλύονται υπηρεσίες και δομές, που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι της παιδείας και της υγείας, της πρόνοιας, (υποβαθμίζονται και καταργούνται νοσοκομεία, χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών), υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν πιο ακριβά για αυτές τις υπηρεσίες.

Απαιτείται λοιπόν κοινός αγώνας από όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ενάντια σ’ αυτά τα μέτρα.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτησή μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις. Θέλουμε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, πλήρως χρηματοδοτούμενη από το κράτος και με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αποφασίζουμε η Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τέτοιες ώστε ο αγώνας να είναι πανελλαδικός, όσο γίνεται πιο μαζικός και αποτελεσματικός. Είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε ακόμα και σε απεργία διαρκείας για να μην προχωρήσει καμιά απόλυση».

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας από τις 8:30 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι και να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στις 9:00 το πρωί με τηλεδιάσκεψη στο Αμφιθέατρο του Κορδάτου, προκειμένου να αποφασίσουν την οριστική μορφή των δράσεών τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου