ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το Συνέδριο για τη δημόσια ιστορία

ξεκίνησε-το-συνέδριο-για-τη-δημόσια-ισ-693806

Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άρχισαν χθες στο Δημαρχείο Βόλου οι εργασίες του τριήμερου επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας: Η δημόσια ιστορία στην Ελλάδα», που διοργανώνουν το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι Πολίτες εν Γνώσει και η International Federation for Public History, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως «σε περίοδο βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης και, τελικά, κρίσης ταυτότητας, η συστηματική μελέτη της ιστορίας καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα και το χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας. Για το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται τον εαυτό της στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση της με τον «άλλον», τον ξένο, σε μια εποχή όπου η υπέρβαση των εθνικών συνόρων δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο αλλά και τους ανθρώπους, μέσα από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές».

Η συζήτηση για την εθνική ταυτότητα αποτελεί, συνεπώς, – όπως τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης – ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα. Γύρω από το θέμα αυτό αντιπαρατίθενται όχι μόνο ιδέες και απόψεις, αλλά και πολιτικές προτάσεις και πρακτικές. Από τη μία, έχουμε όσους θέλουν ακόμη να βλέπουν με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το μέλλον, αντιλαμβανόμενοι το έθνος και την ταυτότητα με όρους ανοικτής κοινωνίας και οικουμενικότητας των αξιών. Και από την άλλη, εκείνους στους οποίους η παγκοσμιοποίηση και ο κοσμοπολιτισμός προκαλούν φόβο και ανασφάλεια. Όπως είναι προφανές, σε περιόδους κρίσης, η αμυντική και εσωστρεφής αντίληψη για το έθνος κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, απειλώντας τον πλουραλισμό και την ετερότητα.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Serge Noiret (European University Institute, IFPH), με θέμα “FromLocaltoGlobal: TheHistoryandInternationalisationofPublicHistory”, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στη θεματική ενότητα «Διαδίκτυο και δημόσια ιστορία». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου