ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρήσεις εκτός χρηματοδοτικής στέγης

επιχειρήσεις-εκτός-χρηματοδοτικής-σ-693813

Αποκλεισμένοι από χρηματοδοτικά προγράμματα οι επιχειρηματίες στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, αναζητούν χρηματοδοτική «στέγη» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Με την απειλή του λουκέτου να πλησιάζει σε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης, παρεμβαίνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κώστα Χατζηδάκη, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της εστίασης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Μπασδάνης, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν και περισσότεροι από 85.000 απασχολούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στην ανεργία.

Από τις 40.000 επιχειρήσεις, εκτιμάται βάση των στατιστικών τάσεων που εμφανίζονται στο Μητρώο Μελών του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ότι η πλειοψηφία, αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και της εστίασης όπου φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Οι επιχειρήσεις και των δύο κλάδων αντιμετωπίζουν, σε πολλαπλάσιο βαθμό, τα προβλήματα που προκαλούνται από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και σχετίζονται με τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και την παράλληλη μείωση του κύκλου εργασιών, τη μη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αύξηση του ανταγωνισμού, την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (άμεσων και έμμεσων) κ.α.

«Το μέτρο μείωσης του Φ.Π.Α. της εστίασης σε 13%, μπορεί να ήταν ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου, εντούτοις από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική τους βιωσιμότητα», τονίζει ο κ. Μπασδάνης και προσθέτει ότι προκειμένου «οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον και στο συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, επιβάλλεται να επενδύσουν στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων, στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών πωλήσεων και στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διοίκησης που θα τους επιτρέψει να «διαφοροποιήσουν» τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και να επεκταθούν σε νέες στοχευμένες αγορές».

Ο ίδιος διαπιστώνει ότι κατά τα τελευταία χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ, διαφαίνεται μια ξεκάθαρη στάση αποκλεισμού των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης από οποιοδήποτε καθεστώς ενίσχυσης, ενώ παρά τις συνεχόμενες υποσχέσεις, έως σήμερα δεν παρουσιάζεται καμία αναφορά από το Υπουργείο Ανάπτυξης στην ανάγκη ενίσχυσης των δύο κλάδων.

«Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητή η σημασία και η ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών των δύο κλάδων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, με την απόδοση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, αλλά και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας με τη διασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Άλλωστε, δε θα μπορούσε κάποιος από τους κλάδους μεταποίησης και τουρισμού να θεωρηθεί ανταγωνιστικός σε περίπτωση απουσίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου και της εστίασης», καταλήγει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου