ΤΟΠΙΚΑ

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις

οι-ελαιοπαραγωγοί-ζητούν-αποζημιώσε-695090

Η διερεύνηση της δυνατότητας και των προϋποθέσεων ένταξης σε πρόγραμμα κρατικής οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας, συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχεης Γ. Καλτσογιάννης στην Περιφερειακή Ενότητα με τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Νομού Μαγνησίας, ύστερα από αίτημά τους, παρουσία του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Νικολάου Λιάνου.

Η σύσκεψη έγινε με σκοπό να αποζημιωθούν για τη ζημιά από την παρατηρούμενη εξαιρετικά μειωμένη καρποφορία της ελιάς τη φετινή χρονιά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσαν οι αναφορές και οι παρατηρήσεις για την ιδιαίτερα μειωμένη καρποφορία των ελαιοδένδρων, που εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αναμενόμενο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Η σχετικά ικανοποιητική εαρινή ανθοφορία για χρονιά παραενιαυτοφορίας δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη καρπόδεση, λόγω αυξημένης ανθόπτωσης. Φαίνεται ότι οι μη ευνοϊκές ξηροθερμικές καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο, ευθύνονται για την εμφάνιση του φαινομένου.

Εξάλλου, αρκετές είναι οι περιοχές, που αξιολογήθηκαν κατόπιν αυτοψίας της ομάδας έργου δακοκτονίας ότι παρουσίαζαν ποσοστό ανθοφορίας ή και καρποφορίας μικρότερο του 20% και για το λόγο αυτόν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου