ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» έως και 2.832 μόρια

βουτιά-έως-και-2-832-μόρια-695473

Χαμηλές πτήσεις για τα 15 από τα 17 τμήματα και πρεμιέρα με βάση εισαγωγής 10.590 μορίων για το Τμήμα Πληροφορικής

Χαμηλές… πτήσεις ακολούθησαν οι βάσεις στο σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Βουτιά» κατά 2.832 μόρια παρατηρήθηκε στη βάση εισαγωγής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας- Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ τη μικρότερη πτώση κατέγραψε το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κατά 43 μόρια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Ο «πήχης» για τους νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέβηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων, διευκολύνοντας το «άλμα» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μόνο σε δύο τμήματα στο Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στα Τρίκαλα και στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, καταγράφτηκε άνοδος βάσεων κατά 273 και 765 μόρια αντίστοιχα. Στο ΤΕΦΑΑ η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 13.859 μόρια, ενώ στο Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η βάση έκλεισε στα 15.916 μόρια.

Οι εκτιμήσεις για θεαματική πτώση των βάσεων στα ΑΕΙ, επιβεβαιώθηκαν για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα για τα 15 από τα 17 τμήματά τους.

«Βουτιά» στα -2.832 μόρια σημειώθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, όπου η βάση εισαγωγής έκλεισε στα 11.381 μόρια.

Θεαματική πτώση και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων κατά 2.242 μόρια, με τη βάση εισαγωγής να κατρακυλά στα 17.171 μόρια.

Πτώση κατά 1.973 μόρια και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπου η βάση εισαγωγής αφορά στις 12.978 μόρια.

Την κατιούσα πήρε η βάση εισαγωγής και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 15.025 μόρια (πτώση κατά 1.731 μόρια).

Κατά 1.540 μόρια χαμηλότερη και η βάση στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, που διαμορφώθηκε στα 14.870 μόρια.

Κάθοδος 1.406 μορίων στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής, που έκλεισε στα 10.399 μόρια.

Πτώση 1.137 μορίων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης με τη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται στα 13.701 μόρια.

Εισιτήριο εισόδου με 11.771 μόρια εξασφάλισαν οι υποψήφιοι της Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (μείωση 1.060 μόρια), στα 15.920 μόρια διαμορφώθηκε η βάση του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής (πτώση κατά 754 μόρια), ενώ στα 16.449 έκλεισε η βάση για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (μείωση 632 μόρια).

Στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 12.948 μόρια (πτώση κατά 496 μόρια) και στην Κτηνιατρική στα 17.308 μόρια (πτώση 460 μορίων).

Ούτε η Ιατρική Σχολή Λάρισας ξέφυγε του… βασικού κανόνα για πτώση των βάσεων ακόμη και στις ιατρικές σχολές. Η βάση έκλεισε στα 18.250 μόρια (πτώση 406 μορίων).

Μικρότερη πτώση βάσεων καταγράφτηκε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (η βάση έκλεισε στα 16.175 μόρια) και στο Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας όπου η βάση έκλεισε στα 14.508 μόρια (μείωση 43 μορίων).

Πρεμιέρα με το «μαξιλαράκι» εισαγωγής στα 10.590 μόρια έκανε και το νεοσύστατο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά στη Λαμία.

Εντός τειχών… το 28% των επιτυχόντων

Στο βωμό της οικονομικής κρίσης που «χτυπά» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, φαίνεται ότι θυσιάζουν το όνειρο της «φοιτητικής ζωής» δεκάδες επιτυχόντες από τη Μαγνησία. Το 28% των επιτυχόντων του νομού στις πανελλήνιες εξετάσεις θα κάνει σπουδές… εντός των τειχών.

Η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και της επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για 337 Βολιώτες που εισήχθησαν σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δε συνδυάζεται με το… γλυκό μαρτύριο της αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Δε θα χρειαστεί να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις μακριά από το σπίτι τους για να σπουδάσουν. Η είσοδός τους σε σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και για λίγους στις γειτονικές θεσσαλικές πόλεις, συνεπάγεται σπουδές… κατ’ οίκων.

Η δημοσιονομική κρίση ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που φαίνεται ότι δεν αντέχουν στη διατήρηση ενός δεύτερου «νοικοκυριού» όπως άλλωστε σημαίνει η συντήρηση ενός φοιτητή από την οικογένειά του σε άλλη πόλη.

Κι αυτό φαίνεται να αντιλαμβάνονται αρκετοί επιτυχόντες που επέλεξαν σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που τους ενδιέφεραν, με στόχο να κάνουν μεν τις σπουδές τους, αλλά να μην επιβαρύνουν και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ως εκ τούτου 337 από τους 1.202 επιτυχόντες της Μαγνησίας θα ενισχύσουν με την παρουσία τους τα τμήματα του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, που ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία στις προτιμήσεις των ντόπιων υποψηφίων.

Από αυτούς οι 227 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, 61 από τα Λύκεια της περιφέρειας της Μαγνησίας, οκτώ από τα ΕΠΑΛ, ενώ 41 εισακτέοι ανήκουν στους επιτυχόντες επιλογής (10%).

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όμως δεν ενισχύεται απλώς από ντόπιες παρουσίες. Πρόκειται για εισακτέους που επιπλέον φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις εισαγωγής των σχολών του θεσσαλικού ΑΕΙ, βάσει της βαθμολογίας τους, γεγονός που ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη στα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου