ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ανά δύο μέρες στα πρατήρια

βολιώτες-ανά-δύο-μέρες-στα-πρατήρια-872236

Απίστευτες εικόνες σε πρατήρια υγρών καυσίμων στον Βόλο. Οδηγοί σταματούν για να βάλουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους αξίας πέντε ευρώ (!), περίπου δηλαδή 2,4 λίτρα, και επανέρχονται μετά από δύο ημέρες για να γεμίσουν άλλα πέντε ευρώ, υπολογίζοντας λίτρα και μετρώντας χιλιόμετρα για να καλύπτουν τις αναγκαίες καθημερινές διαδρομές, όσο το δυνατό πιο οικονομικά.

Με το σταγονόμετρο εξακολουθούν να βάζουν βενζίνη στα οχήματά τους Βολιώτες, μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής στα καύσιμα. Το fuel pass II που κατατέθηκε στους δικαιούχους λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και η πτώση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης έδωσαν ώθηση, δεν εξάλειψαν ωστόσο περιπτώσεις οδηγών που μετρούν για να καλύψουν τα δρομολόγιά τους.

Αυτή την περίοδο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη Μαγνησία κινείται κοντά στα δύο ευρώ. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που διενεργεί το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι τιμές στα καύσιμα σημείωσαν περαιτέρω πτώση, από τα 2,110 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη στις 10 Αυγούστου, στα 2,091 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη στις 12 Αυγούστου και στα 2,087 ευρώ το λίτρο στις 16 Αυγούστου. Μείωση καταγράφεται και στην 100άρα αμόλυβδη κατά μέσο όρο από τα 2,375 στις 10 Αυγούστου, στα 2,340 ευρώ το λίτρο στις 16 Αυγούστου. Πτώση της τιμής και στο πετρέλαιο κίνησης, που κινείται κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο και συγκεκριμένα στα 1,831 ευρώ το λίτρο στις 16 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, Παναγιώτη Ζήγρα, κίνηση στα βενζινάδικα υπάρχει λόγω των διακοπών, ωστόσο οι τζίροι είναι μειωμένοι κατά 5% τουλάχιστον σε σχέση με την περσινή περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. «Αν δεν δινόταν το fuel pass II, η μείωση της κατανάλωσης θα ήταν πάνω από 20%. Γενικώς πελάτες που κάποτε έβαζαν 50 ευρώ βενζίνη, βάζουν πλέον 30 ευρώ, όσοι έβαζαν 20 ευρώ, βάζουν μόλις 10 ευρώ. Ακόμη κι όσοι ξεκινούν ταξίδι δεν έρχονται να φουλάρουν όπως άλλες χρονιές. Σου λένε βάλε 60-70 ευρώ», περιγράφει.

Ο ίδιος παρατηρεί ότι παρά το γεγονός ότι το fuel pass II τόνωσε την κίνηση, δεν κινήθηκε καλύτερα σε σχέση με την πρώτη επιδότηση καυσίμων. «Στο fuel pass I οι άυλες κάρτες ήταν επτά στις δέκα περιπτώσεις. Τώρα είναι τέσσερις στις δέκα. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι επέλεξαν κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μπορεί τα χρήματα αυτά να μην καταλήγουν στα πρατήρια, αλλά σε άλλα έξοδα. Δεν μπορεί κανείς να το ελέγξει», αναφέρει.

Στο 1,5 ευρώ η βενζίνη τους επόμενους μήνες

Τα καλά νέα πάντως έρχονται για τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με μηνύματα που έχουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων από τις εταιρείες, η τιμή της αμόλυβδης θα συνεχίσει να ακολουθεί πτωτική πορεία και το επόμενο χρονικό διάστημα. «Τα μηνύματα που έχουμε είναι ότι στο πρώτο μισό του χειμώνα, η τιμή της απλής αμόλυβδης θα πέσει στο 1,5 ευρώ το λίτρο. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι θετικό όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τους καταναλωτές, καθώς θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές βασικών αγαθών που σήμερα είναι στα ύψη», σχολίασε ο κ. Ζήγρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου