ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας η περιοδική έκθεση «Θεοφίλου Άγιοι»

στο-βυζαντινό-μουσείο-μακρινίτσας-η-π-874338

Στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας θα φιλοξενείται στο εξής η περιοδική έκθεση «Θεοφίλου Άγιοι» από τις 9 Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό να επισκεφθεί την εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιοδική έκθεση «Θεοφίλου Άγιοι», η οποία παρουσιάζεται στους φιλόξενους χώρους του. Η έκθεση εστιάζει στο θρησκευτικό έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (π. 1870 – 1934). Σκοπός της είναι να αναδείξει την πιο παραμελημένη αλλά εξίσου σημαντική πτυχή της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μυτιληνιού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για το κοσμικό του έργο έτσι όπως αυτό αποτυπώθηκε σε φορητούς πίνακες και τοιχογραφίες στο Πήλιο και τη Λέσβο.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της έκθεσης απετέλεσαν οι τέσσερις ενυπόγραφες θρησκευτικές εικόνες του Θεόφιλου Γ. Χατζημιχαήλ που συγκαταλέγονται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου (Ανάσταση του Χριστού, αγία Μαρία Μαγδαληνή, αγία οσία Μαρία, άγιος Στυλιανός). Στον βασικό αυτό πυρήνα προστέθηκε ένα ευρύτερο, αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό σύνολο και άλλων γνωστών και άγνωστων θρησκευτικών έργων του ζωγράφου. Οι εικόνες αυτές προέρχονται αποκλειστικά από ναούς και εξωκκλήσια του Πηλίου, κυρίως από τις Μηλιές, την Ανακασιά και τη Μακρινίτσα. Οι θρησκευτικές εικόνες που επιλέχθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση φέρουν την χαρακτηριστική υπογραφή του ζωγράφου, «έργον Θεοφίλου», και χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1889 και 1923.

Ιδιαίτερης σημασίας στην έκθεση είναι η ωραία εικόνα της αγίας Μαρίνας με χρονολογία 1889, καθώς αποτελεί το πρωιμότερο γνωστό μέχρι σήμερα ενυπόγραφο και χρονολογημένο έργο του Θεόφιλου, ενώ για την καλλιτεχνική του αξία, την αρμονική σύνθεση και την χρωματική ένταση ξεχωρίζει το ζωγραφιστό βημόθυρο (1899) από το ναό της Αγίας Μαρίνας στις Μηλιές.

Την ιδέα και τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε ο Διευθυντής του Μουσείου π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Δημητριάδος, την επιστημονική επιμέλεια ανάλαβε η κ.Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης-Θεολόγος, ενώ τη γραμματειακή-τεχνική υποστήριξη είχε ο κ. Νίκος Κοντογεώργος, Υπεύθυνος του Μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 9 Ιουλίου έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19, αναβάλλεται προσωρινά η επίσημη εκδήλωση των εγκαινίων της. Ωστόσο, η έκθεση θα λειτουργεί και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά, από Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00 – 18.00 και Παρασκευή έως Κυριακή 10.00 – 20.00. Πληροφορίες: +30 24280 90016 / e-mail: [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου