ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Οι… Robo Chefs του ΕΠΑΛ Βελεστίνου

οι-robo-chefs-του-επαλ-βελεστίνου-900400

ΜΕ ΤΟΝ COOKING BOT ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Μαθητές κατασκεύασαν ρομποτικό μηχανισμό για τη δημιουργία υγιεινής μπάρας, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του πελάτη σε θερμίδες και προτίμηση υλικών

Οι μπάρες δημητριακών έχουν μπει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια, ως ένα υγιεινό και ισορροπημένο σνακ. Πώς θα φαινόταν όμως αν ο καθένας μπορούσε μέσω μιας εφαρμογής να επιλέγει την μπάρα του; Οχι μόνο τα υλικά που θέλει να περιέχει, αλλά και τις θερμίδες, τις οποίες θα πάρει. Εναν τέτοιο ρομποτικό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί ως αυτόματος παρασκευαστής μίγματος για μπάρες δημητριακών, έχουν δημιουργήσει μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου. Το όνομά του; Cooking Bot και αποστολή του το άνοιγμα και το κλείσιμο των σιλό για όση ώρα χρειαστεί, προκειμένου να παρασκευαστεί το ζητούμενο μίγμα μπάρας δημητριακών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον μηχανισμό εμπνεύστηκε η ομάδα Robo Chefs του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, η οποία αποτελείται από έξι μαθητές του σχολείου, τους οποίους στηρίζει η υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Συκοπούλου. Ανέλαβαν να υλοποιήσουν σε μικρογραφία την ιδέα ενός αυτόματου παρασκευαστή μίγματος για μπάρες δημητριακών στο πλαίσιο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της WRO Hellas, και συνέδεσαν το πρότζεκτ τους με τη θεματολογία «Γεωργική Παραγωγή και Τυποποίηση». Πρόσφατα μάλιστα, παρουσιάστηκε στο σχολείο τους, στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ενας αυτόματος παρασκευαστής μίγματος για μπάρες δημητριακών δεν είναι τίποτε άλλο από μια ρομποτική κατασκευή που επικοινωνεί διαδραστικά με τον υποτιθέμενο «πελάτη» και παρασκευάζει κατάλληλο μίγμα από πρώτες ύλες (βρώμη, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σταγόνες σοκολάτας, κ.α.) αφού λάβει υπόψη τις ανάγκες του «πελάτη» σε θερμίδες και προτίμηση υλικών.

«Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ιδέα κατανάλωσης μιας μπάρας δημητριακών ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής και να ικανοποιήσουμε την ανάγκη των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή. Δευτερεύων στόχος μας είναι η διαφήμιση και προώθηση πρώτων υλών που προέρχονται από ελληνικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αλλά και η υποστήριξη της προοπτικής να αποτελέσουν οι μπάρες δημητριακών μια πραγματική ευκαιρία για την ελληνική παραγωγή», αναφέρουν οι μαθητές Robo Chefs.

Ποιοι είναι οι Robo Chefs

Αυτοί είναι οι Robo Chefs του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου:

  • Γιώργος: Μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένος το 2005, γνωρίζει Αγγλικά και ασχολήθηκε με την κατασκευή και τον προγραμματισμό του EV3.
  • Εμμανουέλα: Μαθήτρια του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένη το 2004, γνωρίζει Αγγλικά και ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή της μακέτας.
  • Λευτέρης: Μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένος το 2005, ασχολήθηκε με την κατασκευή του ρομπότ και τη σύνταξη της μηχανικής περιγραφής.
  • Φλοριάν: Μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένος το 2005, γνωρίζει Αγγλικά και ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό του ρομπότ και τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Δημήτρης: Μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένος το 2005, γνωρίζει Αγγλικά και ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό του ρομπότ και την ανάπτυξη της εφαρμογής GUI.
  • Γιάννης: Μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου του τομέα Πληροφορικής, γεννημένος το 2005, ασχολήθηκε με την κατασκευή του ρομπότ και την ανάπτυξη της εφαρμογής GUI.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος ήταν η Μαρία Συκοπούλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου