ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορίες καθημερινής τρέλας -Στα δικαστήρια διαφορές μεταξύ γειτόνων

ιστορίες-καθημερινής-τρέλας-στα-δικα-900406

Πολύωρες συζητήσεις στα ακροατήρια σαν να εκδικάζονται κακουργήματα

«Ανάσα» δεν μπορούν να πάρουν οι έδρες των δικαστηρίων όποτε οδηγούνται στο ακροατήριο υποθέσεις, που αφορούν σε διαφορές μεταξύ γειτόνων και συγγενών. Αντιπαραθέσεις, που θα μπορούσαν να επιλυθούν εκτός δικαστηρίων, με μαλλιοτραβήγματα για παρεξηγήσεις, επεισόδια εντάσεων λόγω ηχορύπανσης, άλλου περιεχομένου διαφορές, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και σημειώνονται απίστευτα σκηνικά μεταξύ των διαδίκων, οι οποίοι αδυνατούν να συνυπάρξουν αρμονικά στην ίδια πολυκατοικία ή στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και όπως είναι φυσικό φαίνεται και την ώρα της δίκης.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου εκδίκασε μέχρι τις 11:00 συνολικά 40 και πλέον υποθέσεις με διάφορα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Δύο διαφορές, ωστόσο, μεταξύ γειτόνων έφθασαν μέχρι αργά μετά το μεσημέρι στις 15:00. Δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί έγιναν μάρτυρες απίστευτων επεισοδίων μεταξύ δύο ηλικιωμένων γυναικών και δύο συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούσαν ανυποχώρητοι το δίκιο τους ζητώντας δικαιοσύνη.

Η μία «κακουργηματική» υπόθεση αφορούσε σε ηλικιωμένη, που έπεσε θύμα «ξυλοδαρμού» από συνομήλικη γειτόνισσά της, όταν τον Νοέμβριο του 2019 πρωινή ώρα η τελευταία της επιτέθηκε τραβώντας της τα μαλλιά έξω από το σπίτι της στο πεζοδρόμιο.

Η παθούσα έλεγε ότι από την επίθεση υπέστη σωματική βλάβη, αφού η κατηγορούμενη της ξερίζωσε τούφα από τα μαλλιά.

Η δίκη συνεχιζόταν επί ώρα με τις δύο γυναίκες να διαψεύδουν η μία την άλλη και να βγαίνουν εκτός ελέγχου στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε το δικαστήριο και να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους αντιδράσεις, αλλά και γέλιο.

Η κατηγορούμενη δικαζόταν για πρόκληση σωματικής βλάβης από πρόθεση, η κατηγορία με την οποία βαρυνόταν όμως μετατράπηκε κατά τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό σε έργω εξύβριση και η δίωξη παύτηκε σε εφαρμογή διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση αφού είχε αμφιβολίες για τη καταγγελλόμενη σωματική βλάβη, καθώς στη δικογραφία της υπόθεσης δεν είχε επισυναφθεί πιστοποιητικό έγγραφο από γιατρό, που να τεκμηριώνει τραυματισμό.

Στη δεύτερη υπόθεση πρωταγωνιστές ήταν δύο συνταξιούχοι, που διαμένουν στην ίδια πολυκατοικία. Ο λόγος που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη ήταν η ένταση της τηλεόρασης του ενός.

Ο μηνυτής κατήγγειλε τον γείτονά του πως τον Ιανουάριο του 2020 μεταμεσονύχτιες ώρες από πρόθεση δεν έλαβε μέτρα για την κοινή ησυχία. Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε για ηχορύπανση αναφέροντας πως έβαλε ηχεία στην τηλεόραση, που έχει στο υπνοδωμάτιο και έβαλε μουσική σε πολύ δυνατή ένταση, με αποτέλεσμα να μην τον αφήνει να κοιμηθεί.

Το δικαστήριο εξέτασε κανονικά τον μάρτυρα και τον κατηγορούμενο και ανέβαλε την έκδοση απόφασης, με σκοπό να κληθεί στη δίκη και να εξεταστεί μάρτυρας ένοικος στην ίδια πολυκατοικία, που υποτίθεται ότι γνωρίζει για το επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε.

Οι διαφορές μεταξύ γειτόνων απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα το έργο της Δικαιοσύνης, η οποία καλείται να χειρίζεται μηνύσεις και ανάλογα με το περιεχόμενό τους να προχωρά σε έρευνες ή όχι. Μέχρι να φθάσουν οι υποθέσεις στο ακροατήριο απαιτείται πολύωρη απασχόληση δικαστικών λειτουργών και αστυνομικών, ενώ όταν προσδιορίζονται σε πινάκια δικασίμων πολλές φορές αναβάλλονται με αιτήματα των διαδίκων και χρειάζεται να προσδιοριστούν εκ νέου και να απασχολήσουν νέες συνθέσεις δικαστηρίων.

Οι διαφορές μεταξύ γειτόνων μπορεί να αφορούν σε επεισόδιο με εξυβρίσεις και σωματικές βλάβες, μέχρι φθορές, δυσφημήσεις, άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα ανάλογα με το περιεχόμενο των καταγγελιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στην ανάκριση, όταν οι καταγγελλόμενες πράξεις τιμωρούνται με ποινές σε βαθμό κακουργήματος.

Είναι μεγάλος ο αριθμός μηνύσεων που υποβάλλονται στην Εισαγγελία Βόλου, ενώ οι αντιπαραθέσεις απασχολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αστυνομικούς των κατά τόπους Τμημάτων, που καλούνται να επαναφέρουν την τάξη με συστάσεις, αλλά και συλλήψεις, όταν υποβάλλονται μηνύσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ποινικού κώδικα.

Κοινή επιδίωξη των αρχών είναι οι διαφορές να επιλύονται ειρηνικά χωρίς παρατράγουδα, ώστε να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη. Δεν είναι όμως στο χέρι των αστυνομικών αρχών ή των δικαστικών λειτουργών να επιλυθούν τα προβλήματα χωρίς δικαστικές διενέξεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις που απασχολούν επανειλημμένα τη Δικαιοσύνη με επεισόδια στις γειτονιές, που διαδέχονται το ένα το άλλο και σειρά με δικογραφίες για τέτοιου είδους περιστατικά στα δικαστήρια του Βόλου.

Ακριβό το κόστος της Δικαιοσύνης

Το κόστος για τη Δικαιοσύνη είναι βαρύ. Εχει εκτιμηθεί ότι αγγίζει ποσό ύψους 10.000 ευρώ για το ελληνικό δημόσιο μία υπόθεση εξύβρισης λόγω και έργω και απλής σωματικής βλάβης που εκδικάζεται στο Δικαστήριο και αφορά σε οικογενειακές ή άλλες διαφορές, που θα μπορούσαν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε αγόρευσή του σε ανάλογη υπόθεση το 2017 εισαγγελέας έδρας είχε ξεσπάσει αναφέροντας τον οικονομικό αντίκτυπο. Διάδικοι σε εκείνη την περίπτωση ήταν δύο συγγενείς, που δεν είχαν, όπως δήλωναν στην έδρα, διαφορές, αλλά δεν μίλαγαν μεταξύ τους ή όποτε τύχαινε και συνέβαινε αυτό, τότε σταυροκοπιόντουσαν…

Η μηνύτρια, που ήταν μεγάλη σε ηλικία, ισχυριζόταν ότι η κατηγορουμένη την έβρεξε με κουβά με νερό χωρίς λόγο και ότι τη χτύπησε στο κεφάλι με σκούπα, προκαλώντας της κάκωση. Η κατηγορουμένη, αρκετά νεότερη στα χρόνια, δήλωσε ότι η μηνύτρια μόνη της έπεσε στο πάτωμα της αυλής και ότι δεν χτύπησε, αν και στο σπίτι τους, που έχει κοινή αυλή, έφτασε πλήρωμα ασθενοφόρου και τη διακόμισε στο Νοσοκομείο.

«Τέτοιες υποθέσεις δεν θα πρέπει να ζημιώνουν το δημόσιο ούτε με ένα ευρώ», είχε διαμηνύσει ο εισαγγελέας έδρας, ξεκινώντας την πρότασή του για αρχειοθέτηση των κατηγοριών, σύμφωνα με τον νόμο Παρασκευόπουλου, καθώς η απλή σωματική βλάβη διαπιστώθηκε τελικά κατά την ακροαματική διαδικασία ότι ήταν όλως ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Δικαστήρια Βόλου εκδικάζονται κάθε χρόνο δεκάδες ή και εκατοντάδες υποθέσεις, που αφορούν σε εξυβρίσεις λόγω και έργω και απλές σωματικές βλάβες. Τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα καλούνται να παρεμβαίνουν σε τουλάχιστον 20 περιστατικά τον μήνα. Δυστυχώς, αρκετές από τις υποθέσεις, τουλάχιστον οι μισές όπως εκτιμάται, φτάνουν τελικά στην πόρτα της Δικαιοσύνης και στο ακροατήριο, άλλες του ποινικού δικαστηρίου και άλλες του αστικού.

Κάθε εβδομάδα η Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται βροχή μηνύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου