ΤΟΠΙΚΑ

«Παρών» στη ζωή, παρά το πρόβλημα

παρών-στη-ζωή-παρά-το-πρόβλημα-900903

Με φωταγώγηση της κεντρικής προβλήτας, αλλά και του κτιρίου Στρεφτάρη θα τιμηθεί φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στον Βόλο, που γιορτάζεται στις 30 Μαΐου και έχει καθοριστεί να είναι μία ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη νόσο και τους πάσχοντες.

Σε επίπεδο Βόλου από το 2018 λειτουργεί η Ένωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν. Μαγνησίας «ΕΑμΠΣ», η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά πλάκας «ΕΕΣΚΠ» και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) θα φωταγωγήσουν σήμερα και αύριο την κεντρική προβλήτα (Κορδόνι) στην παραλία, σε χρώμα πορτοκαλί, όπως είναι το «συμβολικό» χρώμα της Σκλήρυνσης παγκοσμίως.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου η φωταγώγηση του κτιρίου Στρεφτάρη στη συμβολή των οδών Γαλλίας και Τοπάλη σε συνεργασία με τον δήμο Βόλου.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται για μία σειρά από θεσμικά αιτήματα.

Μεταξύ άλλων ζητούν αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), καθώς η νόσος έχει πολλά αφανή συμπτώματα τα οποία θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στην εκτίμηση της αναπηρίας.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους τους πάσχοντες, έχει διαπιστωθεί πολλές φορές πως οι μη αναλυτικές γνωματεύσεις γιατρών προκαλούν στρεβλή εικόνα για την κλινική εικόνα των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο στις υγειονομικές επιτροπές.

Ακόμη, η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρούς ενήλικες στην παραγωγική ηλικία, για αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα προς την Πολιτεία να θεσπιστούν μέτρα προστασίας διατήρησης των θέσεων εργασίας των ΑμΣΚΠ, καθώς επίσης να προκηρυχθούν επιδοτούμενα προγράμματα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή ακόμη και για μακροχρόνια απασχόληση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου