ΤΟΠΙΚΑ

Στα λευκά ντύθηκε ο Βόλος

στα-λευκά-ντύθηκε-ο-βόλος-187596

Από τα ξημερώματα στους δρόμους 100 μηχανήματα του Δήμου έδιναν μάχη για να διατηρούνται κεντρικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές

Στα λευκά έντυσε τον Βόλο η κακοκαιρία «Ελπίδα», που έπληξε χθες την πόλη με χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα έντονες, και τσουχτερό κρύο. Το χιόνι κατηφόρισε μέχρι την παραλία, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά του Δήμου Βόλου, συνεργεία του οποίου βρέθηκαν από τα ξημερώματα στους δρόμους για να κρατούν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. «Ηρθε, είδε, μας βρήκε έτοιμους, …αποείδε και φεύγει», σχολίασε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αναφερόμενος στην ύφεση των καιρικών φαινομένων από το απόγευμα και στην ανταπόκριση του δημοτικού μηχανισμού στο στοίχημα να διατηρείται ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η χιονόπτωση εκδηλώθηκε σε τρεις φάσεις στην πόλη. Τα ξημερώματα, λίγο μετά τις εννέα το πρωί και λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Στέγες σπιτιών, δρόμοι και πεζοδρόμια ντύθηκαν στα λευκά, ωστόσο δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.

Στόλος 100 μηχανημάτων του Δήμου Βόλου και ιδιωτών, που είχαν εκμισθωθεί, επιχειρούσε συνεχώς στους δρόμους της πόλης από τα ξημερώματα. Αρχικά τα 54 βυτιοφόρα «όργωναν» την πόλη προχωρώντας σε διαρκείς ρίψεις θαλασσινού νερού, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν εκχιονιστικά.

Το ύψος του χιονιού κυμάνθηκε στους πέντε πόντους περίπου, ωστόσο δεδομένης της θερμοκρασίας, που τις πρωινές ώρες δεν έπεσε κάτω από το μηδέν και σε συνδυασμό με τις διαρκείς επιχειρήσεις των μηχανημάτων, γρήγορα έλιωσε.

Οι κεντρικοί δρόμοι κρατήθηκαν στο σύνολό τους ανοιχτοί, ενώ όπου εντοπίστηκαν προβλήματα υπήρξε άμεση παρέμβαση.

«Ηρθε, είδε, μας βρήκε έτοιμους, αποείδε… και φεύγει» σχολίασε για την κακοκαιρία «Ελπίδα» ο κ. Μπέος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το στοίχημα να διατηρούνται οι κεντρικοί δρόμοι ανοιχτοί κερδήθηκε. «Είχαμε σχεδιασμό, οργάνωση, συντονισμό. Ξεκινήσαμε με τις υδροφόρες και ακολούθησαν τα εκχιονιστικά. Διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία της πόλης. Ο σχεδιασμός ήταν να κρατηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι για να υπάρχει πρόσβαση στο νοσοκομείο και να μπορούν τα μέσα μαζικής μεταφορές να εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Σε δεύτερο χρόνο, ανταποκρινόμαστε και σε αιτήματα πολιτών για αποχιονισμούς σε γειτονιές, στενά και απομακρυσμένα σπίτια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βόλου.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε απευθύνει έκκληση στους δημότες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να μην παρεμποδίζουν το έργο των συνεργείων.

Από το απόγευμα τα καιρικά φαινόμενα παρουσίασαν ύφεση και πλέον στοίχημα είναι η αντιμετώπιση του παγετού, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να «βουτήξει» κάτω από το μηδέν.

Στα λευκά από το βουνό μέχρι τη θάλασσα

Η «Ελπίδα» έντυσε στα λευκά το σύνολο του Δήμου, από τα ορεινά έως την παραλία.

Στην Αγριά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Ηλία Ντενέζο, το χιόνι κατηφόρισε μέχρι τις ακτές, ωστόσο όλοι οι κεντρικοί δρόμοι ήταν ανοιχτοί. «Δουλεύαμε από τη νύχτα και διατηρήσαμε ανοιχτούς τους δρόμους», σημείωσε.

Στη Ν. Αγχίαλο, σύμφωνα με την πρόεδρο Βασιλική Πυργάνη, έγιναν παρεμβάσεις μετά από ενημέρωση πολιτών για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις περιοχές Στύπι, Μάραθο και ψηλά στη Ν. Αγχίαλο. «Ολοι οι κεντρικοί δρόμοι ήταν ανοιχτοί και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα», είπε.

Περίπου 25 πόντους χιόνι έπεσε στις Σταγιάτες, σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπόγκα δεν υπήρξαν προβλήματα. «Η ανησυχία μας είναι για τον παγετό. Θα προχωρήσουμε σε διαρκείς ρίψεις αλατιού», είπε.

Στο Σέσκλο άρχισε να χιονίζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο, στις 10 το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν ανοίξει όλοι οι δρόμοι.

Στο Διμήνι, όπως σημείωσε ο πρόεδρος Γιάννης Στρούγκης, χρειάστηκε η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε κάποιους ηλικιωμένους. Και σε αυτή την περίπτωση οι δρόμοι διατηρήθηκαν ανοιχτοί.

Πρόβλημα εντοπίστηκε στον Αγιο Λαυρέντιο, όπου έπεσε χιόνι ύψους 40 εκατοστών. Εως και τις 2 μετά το μεσημέρι μηχανήματα της Περιφέρειας δεν είχαν προχωρήσει σε διάνοιξη του δρόμου. «Στις Σερβανάτες υπάρχουν δύο κτηνοτρόφοι που πήγαν να ταΐσουν τα ζώα τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν. Εχουμε ενημερώσει και περιμένουμε τα μηχανήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Αγαπητός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου