ΤΟΠΙΚΑ

Καινοτομία για πάσχοντες από άνοια

καινοτομία-για-πάσχοντες-από-άνοια-403873

Το καινοτόμο πρόγραμμα VRADA παρουσιάστηκε στην 85η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Το VRADA είναι ένα σύστημα εικονικού περιβάλλοντος για σωματική άσκηση ατόμων με άνοια και άνοια τύπου Alzheimer. Σκοπός του έργου είναι να αναπτύξει ένα ελκυστικό, καινοτόμο και αυτορρυθμιζόμενο πρόγραμμα άσκησης και προώθησης της υγείας σε ένα εικονικό περιβάλλον, ενσωματωμένο σε αθλητικά όργανα. Φορείς Σύμπραξης προγράμματος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), Biomechanical Solutions, ORamaVR Α.Ε., Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τ.Ι.).

Η παρουσίαση έγινε από τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Θεοδωράκη, καθηγητή ΤΕΦΑΑ, που είναι και συντονιστής του προγράμματος. Εντύπωση προκάλεσε το πρόγραμμα στην υπουργό και τους άλλους επισκέπτες και το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο για τα οφέλη του στην υγεία των ασκούμενων.

Εκτεταμένη έρευνα τα τελευταία χρόνια, έχει καταδείξει την αξία της άσκησης για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής και επίσης στην πρόληψη και αποκατάσταση πολλών ασθενειών και μεταξύ αυτών της άνοιας.

Παγκοσμίως, τα άτομα που υποφέρουν από άνοια υπολογίζονται σε 46.8 εκατ., ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται 7.9 εκατ. νέα περιστατικά. Στην Ελλάδα οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια, υπολογίζονται στις 200.000 με πρόβλεψη για το 2050 στις 500.000.

Στην υπό-κινητικότητα αποκλειστικά αποδίδεται το 3.8% των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως. Η σωματική άσκηση αναγνωρίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια και ως μηχανισμός βελτίωσης της υγείας και πρόληψης της νόσου, και ως μηχανισμός ενίσχυσης της μνήμης τους. Όμως η δυσκολία είναι να κατανοήσουν οι ασθενείς την αξία της άσκησης. Τα οφέλη της άσκησης γίνονται αντιληπτά όταν το άτομο ασκείται σε ένα ευχάριστο και ελκυστικό για αυτό περιβάλλον.

Αυτορρυθμιζόμενο

πρόγραμμα άσκησης

Ο σκοπός του έργου είναι να αναπτύξει ένα ελκυστικό, καινοτόμο και αυτορρυθμιζόμενο πρόγραμμα άσκησης και προώθησης της υγείας σε ένα εικονικό περιβάλλον, ενσωματωμένο σε αθλητικά όργανα.

Για τον σκοπό αυτό απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση με βάση τα πιο πρόσφατα ευρήματα της ψυχολογίας, της φυσιολογίας, και της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας. Ειδικότερα, στην ψηφιακή αυτή εφαρμογή θα συμπεριληφθούν από το χώρο της ψυχολογίας στρατηγικές αυτορρύθμισης όπως ο ορισμός στόχων και η αυτό-ομιλία.

Επίσης, το μοντέλο αυτό θα παρέχει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να αυτoρρυθμίζουν την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης σύμφωνα με διάφορα πρωτόκολλα της φυσιολογίας άσκησης, τα οποία και θα είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή. Τα πρωτόκολλα άσκησης θα ρυθμίζονται σύμφωνα με ένα αριθμό παραγόντων οι οποίοι θα εμφανίζονται εντός του εικονικού περιβάλλοντος άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή την ώρα που το άτομο θα ασκείται θα βλέπει εντός του εικονικού περιβάλλοντος την απόσταση που έχει διανύσει, την ταχύτητα, την ένταση, τους καρδιακούς του παλμούς, την υποκειμενική αντίληψη της κούρασης καθώς επίσης και τα προσωπικά επίπεδα ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Επιπλέον το μοντέλο αυτό θα παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα οπτικά ή ακουστικά ερεθίσματα και οδηγίες γύρω από διάφορους στόχους και οδηγίες που ο συμμετέχων θα μπορεί να διαλέγει να ακολουθήσει αυτές που τον ωφελούν ή τον ευχαριστούν περισσότερο σε κάθε χρονική στιγμή.

Νοητικές ασκήσεις

Επιλέγοντας τα ερεθίσματα αυτά, ο χρήστης θα μπορεί να ακούει οδηγίες ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα ή θα μπορεί να τα επαναλαμβάνει ο ίδιος με τη βοήθεια διαφόρων ερεθισμάτων που θα παρέχονται από το πρόγραμμα. Νοητικές ασκήσεις εξάσκησης της μνήμης θα υποδεικνύονται επίσης την ώρα της άσκησης από το σύστημα. Αυτό το καινοτόμο αυτορρυθμιζόμενο πρόγραμμα εξάσκησης σε εικονικό περιβάλλον θα σχεδιασθεί αποκλειστικά για άτομα ηλικιωμένα, που υποφέρουν από προβλήματα όλων των κατηγοριών άνοιας και άνοιας τύπου Alzheimer, με απώτερο σκοπό την σωματική άσκησή τους, και ταυτόχρονα τη νοητική τους ενεργοποίηση και την εξάσκηση όλων των νοητικών τους λειτουργιών. Στο τέλος του προγράμματος άσκησης ο ασθενής θα έχει άμεσες πληροφορίες για την ποσότητα της άσκησης, για το χρόνο που αφιέρωσε σε ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης κλπ.

Οι συνεργαζόμενες ομάδες, αρχικά θα αναπτύξουν το εικονικό περιβάλλον προσαρμοσμένο σε εργοποδήλατα, κατάλληλα για την άσκηση ηλικιωμένων ατόμων. Το περιβάλλον αυτό θα ελέγχεται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του, μέσω δοκιμαστικών εφαρμογών σε πληθυσμούς με άνοια διαφόρων επιπέδων, στα γυμναστήρια της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή, με πειραματικές μελέτες θα εξετασθεί η αποτελεσματικότητα και η ελκυστικότητα του συστήματος με μια σειρά αξιολογήσεων νευροψυχολογικών, ψυχοκινητικών και νευροαπεικονιστικών. Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί για χρήση στην ιατρική κοινότητα ένα πρότυπο όργανο και ένα εξατομικευμένο σύστημα σωματικής άσκησης ατόμων με άνοια μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Πολυπληθής ερευνητική ομάδα ανέλαβε να υλοποιήσει καινοτόμο πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου