ΤΟΠΙΚΑ

Παπανάτσιου: «Να γίνουν αναμορφώσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» 2020 και και «Νέο Εξοικονομώ» 2021»

παπανάτσιου-να-γίνουν-αναμορφώσεις-408862

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ Κατερίνα Παπανάτσιου με θέμα τις σημαντικές ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» 2020 και στο «Νέο Εξοικονομώ» 2021. H Ερώτηση αποτελεί συνέχεια της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε στις 17 -7-2021 η κα. Παπανάτσιου μαζί με άλλους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχετικά τις αυξήσεις τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και η οποία πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 27-9-2021.

Στην ερώτησή της, που απευθύνεται στους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος& Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κα Παπανάτσιου αναφέρει πως οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά από την άνοιξη του 2021 και έπειτα έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση προϋπολογισμών των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, με τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης να κρίνονται πλέον ανεπίκαιρα.

Με τις αυξήσεις στα βασικά οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως στα κουφώματα αλουμινίου έως 15%, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30% στεγανωτικά υλικά έως 20% και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα έχουμε ως αποτέλεσμα την εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια, είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

Η πρώην Υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ακόμα πως οι ανατιμήσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στον οδηγό του νέου προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» 2021, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την διαιώνιση των ίδιων προβλημάτων και στο νέο πρόγραμμα. Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπανάτσιου και 36 συνυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θέτουν τα ερωτήματα προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  1. Πως σκοπεύει το Υπ. Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει την αύξηση αυτή των τιμών υλικών.
    Είναι σε συνεργασία τα δύο υπουργεία για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις και να
    προστατεύσουν τους προμηθευτές και τους πολίτες και με ποιες ενέργειες;
  2. Προτίθενται να αναθεωρήσουν τον οδηγό του προγράμματος «Εξοικονομώ
    Αυτονομώ» 2020, ώστε να αντιμετωπίσουν οι ωφελούμενοι και οι προμηθευτές τις
    ανατιμήσεις των τιμών;
  3. Σκοπεύουν να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τον οδηγό του «Νέο Εξοικονομώ», ώστε να καταστεί το πρόγραμμα ωφέλιμο για τους πολίτες και τους προμηθευτές και να προλαμβάνει θέματα ανατιμήσεων;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου