ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης : Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς νέων

κωνσταντίνος-γουργουλιάνης-προτερα-416237

Η πανδημία αφορά πλέον σε νέους ενήλικες και μεσήλικες, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Αισιοδοξία ότι σταδιακά θα εξασθενήσει ο ιός – Πότε η κρίση θα γίνει ενδημική

Την εκτίμηση ότι αυτή η φάση της πανδημίας αφορά πλέον στους νέους ενήλικες και μεσήλικες εκφράζει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μελετώντας την πορεία του κορονοϊού επισταμένα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με τη δημόσια συζήτηση πλέον να περιστρέφεται γύρω από την τρίτη δόση, την «καθίζηση» των εμβολιασμών και τους υψηλούς δείκτες νόσησης, ο διακεκριμένος Βολιώτης καθηγητής «μοιράζεται» με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις σκέψεις του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αλλά και πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο γενικός πληθυσμός αναφορικά με τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που μελετά διάφορα διαγράμματα με στοιχεία για την πορεία της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες του 2021 πάμε πολύ καλύτερα στις ηλικίες 0-14 ετών και στις ηλικίες πάνω των 65 ετών σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

Αντίθετα έχουμε περισσότερους θανάτους φέτος, ακόμα και από πέρυσι στις ηλικίες 15-64 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη με βάση τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Η πανδημία τους τελευταίους μήνες αφορά τους ανεμβολίαστους νέους ενήλικες και μεσήλικες, ενώ τα εμβόλια προστάτευσαν αποτελεσματικά τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Ο δείκτης θετικότητας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω του 2%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ και σε επίπεδο διασωληνωμένων φαίνεται ότι τα ποσοστά έχουν σταθεροποιηθεί. Όσο θα αυξάνεται το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τόσο θα μειώνονται οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα τα παιδιά ακόμα και την περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια, παρουσίαζαν ήπια νόσο.

Δεν χρειάζεται τρόμος για μεταλλάξεις

Ο κ. Γουργουλιάνης είναι αισιόδοξος ότι οι μεταλλάξεις δεν θα πρέπει να τρομάζουν. Ο ίδιος άλλωστε στις προσεγγίσεις του επιβεβαιώνει κάθε φορά ότι είναι υπέρμαχος των ηπίων τόνων.

«Κατ’ αρχάς, οι κορονοϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων.

Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…», παρατηρεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη τα εμβόλια πιάνουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Αυτό που μας είναι άγνωστο είναι το ποσοστό αντισωμάτων που αποκτά ο γενικός πληθυσμός, διότι από οργανισμό σε οργανισμό διαφέρει.

Η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού τον περασμένο Νοέμβριο στην Δεσκάτη Γρεβενών και το κύμα που έπληξε την περιοχή, προκάλεσε φυσική ανοσία σε ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 40% του τοπικού πληθυσμού, ενώ ένας στους τρεις κατοίκους της Δεσκάτης Γρεβενών που βρέθηκαν με αντισώματα ήταν ασυμπτωματικοί και δεν το γνώριζαν.

Με βάση το πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας, αλλά και τους εμβολιασμένους στην κωμόπολη αυτή της Δυτ. Μακεδονίας, έχει δημιουργηθεί αυτό που αναφέρεται, ως τείχος ανοσίας.

Η επιστημονική έρευνα για τα αντισώματα στη Δεσκάτη Γρεβενών, πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του δήμου στον τοπικό πληθυσμό και έχει ήδη δημοσιευθεί σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά , ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης, «πολύ σημαντικό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι τα αντισώματα κρατάνε 9 μήνες».

Δεν χαλαρώνουμε μέχρι να υψωθεί το τείχος

Ο καθηγητής είναι σαφής ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Και αυτό διότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει όταν «τηρούμε τα μέτρα, προσέχουμε, κάνοντας το εμβόλιο και υψώνοντας τείχος απέναντι στον covid», όπως λέει.

Εκτιμά δε ότι στο τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου η πανδημία του κορονοϊού θα εξελιχτεί σε ενδημική κρίση, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Σε τι διαφέρουν πανδημία και ενδημία

Οι όροι ενδημία, ξέσπασμα, επιδημία και πανδημία χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για να περιγράψουν λοιμώξεις.

Μια ενδημική κατάσταση υπάρχει σε ένα σχετικά σταθερό, προβλέψιμο ποσοστό μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων. Ο παρατηρούμενος αριθμός περιπτώσεων είναι περίπου ο ίδιος με τον αναμενόμενο αριθμό. Αυτή η ομάδα των ανθρώπων μπορεί να είναι όλοι οι κάτοικοι μιας πόλης ή ενός νομού, ή μεγαλύτερες περιοχές όπως χώρες ή ήπειροι. Παραδείγματα είναι η ελονοσία στην Αφρική, ο δάγκειος πυρετός σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και η ηπατίτιδα Β παγκοσμίως, αν και τα ποσοστά είναι υψηλότερα στην Ασία και την Αφρική (υψηλή ενδημικότητα) από ό,τι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (χαμηλή ενδημικότητα).

Ένα ξέσπασμα είναι όταν μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των ατόμων με μια ασθένεια είναι μεγαλύτερη από μια αναμενόμενη αύξηση. Αυτό ισχύει είτε υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις ενδημικής πάθησης από το αναμενόμενο, είτε η ασθένεια εντοπίζεται για πρώτη φορά κάπου που δεν υπήρχε πριν. Οι εστίες περιορίζονται σε σχετικά μικρές περιοχές.

Μια επιδημία είναι ένα ξέσπασμα που εξαπλώνεται σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Η πανδημία είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται παγκοσμίως. Η ισπανική γρίπη του 1918, η οποία μόλυνε περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το πιο διάσημο παράδειγμα. Υπήρξαν αρκετές πανδημίες γρίπης έκτοτε, όπως το 1957 και το 1968, καθώς και ο ιός H1N1 το 2009.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο μακριά εξαπλώνεται μια ασθένεια. Δύο από τους πιο σημαντικούς είναι το πόσο εύκολα μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο και η κίνηση των ανθρώπων, ιδίως αεροπορικώς, επειδή οι λοιμώξεις μπορούν να μεταφερθούν σε νέα μέρη του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες, όπως έγινε στην περίπτωση του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου