ΤΟΠΙΚΑ

Ενστάσεις για τη νέα ρύθμιση προβάλλουν οι επαγγελματοβιοτέχνες

ενστάσεις-για-τη-νέα-ρύθμιση-προβάλλο-506589

Δεν τους ικανοποιεί το επιτόκιο και ζητούν διαγραφή μέρους των οφειλών

Γενναίο κούρεμα των οφειλών και άτοκες ρυθμίσεις θέλουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν από τις ανακοινώσεις από Βουλής του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα πριν από μία εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας είναι μία απόφαση που περίμεναν να ανακοινωθεί εδώ και πολλούς μήνες. Ως θετικό κρίνεται το γεγονός ότι στο νέο καθεστώς με τις 72 δόσεις μπορούν να ενταχθούν και οι επαγγελματοβιοτέχνες που έχασαν τις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων.

Από κει και πέρα υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά στο επιτόκιο, αλλά και τα κριτήρια. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το επιχειρείν ώστε να σταθεί όρθιο εν μέσω πανδημίας. Όμως, οι επαγγελματοβιοτέχνες λένε ότι έπρεπε να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και στις προηγούμενες ενισχύσεις και στις νέες, ενώ ζητούν διαγραφή των οφειλών της πανδημίας.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Δώρα Καναβιτσά, λέει ότι με τη ρύθμιση των οφειλών με έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% δεν λύνεται το πρόβλημα με τις οφειλές της πανδημίας, αλλά απλά διαιωνίζεται.

«Είμαστε γενικώς αντίθετοι με τις έντοκες δόσεις σε οτιδήποτε. Δεν φταίμε εμείς για τα χρέη που δημιουργήθηκαν. Ο μόνος τρόπος για οριστική επίλυση του προβλήματος είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών, η οποία θα δώσει μία ανάσα στις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει καλύτερα το θέμα και να βρει μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης μία φόρμουλα, ώστε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να τρέχουν και αυτές οι δόσεις», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Τρύφων Πλαστάρας λέει ότι θα πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Υπήρξαν επιχειρήσεις που μέσα στην πανδημία δούλεψαν ικανοποιητικά, είχαν μικρές ζημιές ή δεν δούλεψαν καθόλου. Είναι πέρα ως πέρα άδικο να εφαρμοστεί ένα οριζόντιο μέτρο, το οποίο να βάζει στην ίδια λογική όλους τους επιχειρηματίες ανεξαιρέτως», σημειώνει.

Η κυβέρνηση έριξε αρκετό χρήματα μέχρι σήμερα για να σταθεί όρθια η επιχειρηματικότητα. Ο κ. Πλαστάρας λέει ότι το θέμα είναι ότι κινήθηκε σε εσφαλμένη κατεύθυνση. «Τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν ήταν αρκετές φορές μη σωστά και έτσι τα χρήματα δεν πήγαν σε επιχειρήσεις που τα είχαν ανάγκη και θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, όταν έβγαιναν στην κανονικότητα. Απαιτείται να μπουν οικονομικά κριτήρια», επαναλαμβάνει.

Επισημαίνεται ότι με τη νέα ρύθμιση, τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου