ΤΟΠΙΚΑ

Με το βλέμμα στο επόμενο τριήμερο ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων

με-το-βλέμμα-στο-επόμενο-τριήμερο-ξενο-594816

Υποτονική η εικόνα στο άνοιγμα του τουρισμού, με τις ελπίδες των επαγγελματιών της Μαγνησίας στον Ιούνιο

Πρεμιέρα τουριστικής σεζόν, με τη Μαγνησία να βλέπει, ωστόσο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ως σημείο εκκίνησης, με τις ελπίδες για μαζικές αφίξεις επισκεπτών από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το άνοιγμα του τουρισμού στην «καρδιά» του Μαΐου δεν καταγράφει την αναμενόμενη εικόνα, την δεδομένη στιγμή τουλάχιστον, με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων της περιοχής, να στρέφουν το βλέμμα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

«Ενδιαφέρον από το εξωτερικό δεν υπάρχει πριν τις 15 Ιουνίου, με τα σημερινά δεδομένα. Παραμένουμε σε αναμονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ενώ προσέθεσε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχίζουν να ανοίγουν δειλά το Σαββατοκύριακο και το διάστημα που ακολουθεί.

Το άνοιγμα των μετακινήσεων ανάβει, αναμφίβολα, πράσινο φως για την λειτουργία των καταλυμάτων, με τον πρόεδρο των ξενοδόχων να εκτιμά ότι το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την περιοχή, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για μικρή κινητικότητα σε πρώτη φάση, της τάξης του 15 με 20%.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο πρόεδρος, και υπογραμμίζει ότι «όσοι έχουν την δυνατότητα, θα ταξιδέψουν το Σαββατοκύριακο σε πρώτη φάση».

Σκεπτική και προβληματισμένη εμφανίζεται, από την πλευρά της, την ίδια στιγμή, η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου, η οποία υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σε πρώτη φάση, οι επισκέπτες αναμένεται να προέρχονται από την Θεσσαλία και άλλες κοντινές περιοχές.

«Εξυπακούεται ότι θα υπάρξει κίνηση το Σαββατοκύριακο και του Αγίου Πνεύματος. Από το απόλυτο τίποτα, ίσως προκύψει κάτι», είπε, για να προσθέσει ότι δεν αναμένεται «έκρηξη» αφίξεων, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Χρειάζονται διαδικασίες

«Ο τουρισμός δεν ανοίγει με ημερομηνίες. Ο τουρισμός ανοίγει με διαδικασίες» δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ερευνας και Προβλέψεων, για να προσθέσει ότι, «το Σαββατοκύριακο θα δούμε έλληνες στην περιοχή του Πηλίου. Το πακέτο από το εξωτερικό, όμως, που μας ενδιαφέρει, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η κατάσταση.

Βασικό σημείο για τον τουρισμό, αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι «οι περισσότερες μεγάλες μονάδες έχουν μεταθέσει την έναρξη λειτουργίας την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, διότι δεν έχουν την υποστήριξη που έπρεπε».

Σποραδικές μέχρι στιγμής οι κρατήσεις, με τον Μάιο να μην αποδίδει τα προσδοκώμενα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, να αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη τονωτική ένεση για τον τουρισμό. «Θα υπάρχουν γκρουπάκια από αρχές Ιουνίου, αλλά εάν συμβεί κάτι απρόοπτο, δεν θα έλθουν», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι βασικός πυλώνας για την έναρξη του τουρισμού στη Μαγνησία είναι οι Ελληνες επισκέπτες», ενώ προσέθεσε ότι «τονωτική ένεση θα αποτελέσει το διάστημα από του Αγίου Πνεύματος και μετά, με κορύφωση στις 20 Ιουλίου».

Για μεμονωμένες κρατήσεις δύο – τριών ημερών από Ελληνες κυρίως, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, Θανάσης Σπύρου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «επί της ουσίας, η κίνηση θα αρχίσει μετά του Αγίου Πνεύματος. Ο Μάιος είναι «νεκρός» μήνας, διότι οι πρώτες κρατήσεις που έχουμε, είναι για τον Ιούνιο».

Σε αναμονή των εξελίξεων για τον τουρισμό, ο κ. Σπύρου ανέφερε ότι «από τώρα μέχρι του Αγίου Πνεύματος, η περίοδος θα είναι καθοριστική, σε σχέση με τους εμβολιασμούς και την γενική εικόνα της χώρας». Με την προσδοκία ότι «θα είναι θετική η εξέλιξη των εμβολίων και θετικότατη η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο διάστημα θα αποδειχθεί καθοριστικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου