ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγές στην ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ Ηρακλής

αλλαγές-στην-αεπο-της-αγετ-ηρακλής-607810

Δίνεται η δυνατότητα χρήσης νέου τύπου εναλλακτικών πρώτων υλών, όχι, όμως, ως καύσιμη ύλη – Αντιδράσεις για την τροποποίηση – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Τη δυνατότητα η ΑΓΕΤ Ηρακλής να κάνει χρήση νέου τύπου εναλλακτικών πρώτων υλών, που δεν θα χρησιμοποιείται όμως ως καύσιμη ύλη, αλλά θα αξιοποιούνται για την παραγωγή τσιμέντου και επιπλέον, την παραλαβή και αποθήκευση συσκευασμένου σε δέματα εναλλακτικού καυσίμου με containers, δίνει η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) που ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το εργοστάσιο του Βόλου.

Στα υλικά αυτά περιλαμβάνονται τα απόβλητα από βιομηχανία αλουμινίου, λιπασμάτων, από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εργοστάσια παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, από ασβέστη, από ανακύκλωση γυαλιού κ.α, τα οποία θα είναι επεξεργασμένα υπολείμματα από Κέντρα Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών (SRF) και από βιομηχανίες και αναμένεται να περιορίζουν τη χρήση ορυκτών, μη ανανεώσιμων, καυσίμων.

Την άδεια για ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων υλικών έχει λάβει η ΑΓΕΤ από το 2014 . Με την τελευταία απόφαση, η τσιμεντοβιομηχανία πετυχαίνει να αυξήσει το είδος των υλικών που θα παραλαμβάνει και καθώς με την τροποποίηση των όρων, δεν επέρχονται ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υφιστάμενο αδειοδοτημένο πλαίσιο, δεν απαιτείται η υποβολή νέας περιβαλλοντικής μελέτης.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Οι αλλαγές στην ΑΕΠΟ αφορούν αποκλειστικά 2 τομείς, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ στον Βόλο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Ζυγούρης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η πρώτη αλλαγή αφορά σε εναλλακτικά υλικά πρώτων υλών και όχι εναλλακτικά καύσιμα. «Πρόκειται για ύλες που δεν είναι καύσιμες και οι οποίες χρειάζονται στην παραγωγή τσιμέντου, τις οποίες μέχρι τώρα η εταιρεία αγόραζε από εξόρυξη, ακατέργαστη, ενώ τώρα θα είναι προϊόν ανακύκλωσης από άλλες βιομηχανίες», τονίζει.

Αναφορικά με τους τόνους εκφόρτωσης, δεν αυξάνεται ο ετήσιο όγκος των εναλλακτικών καυσίμων που παραμένουν 200.000 τόνοι ετησίως, σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρη.

«Αυτό που αλλάζει, χωρίς να επηρεάζει όμως σε κάτι τον τρόπο λειτουργίας, είναι ότι από δύο καράβια μηνιαίως που μετέφεραν εναλλακτικά καύσιμα, οι 25.000 τόνοι μηνιαίως θα μεταφέρονται με πέντε, με μέγιστη μεταφορά 25.000 τόνους μηνιαίως. Θα μπορούμε, με λίγα λόγια σε οχτώ μήνες να φέρουμε τα εναλλακτικά όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια. Όσο αφορά την αύξηση από 15 τόνους την ώρα σε 30 τόνους την ώρα χρήση εναλλακτικών καυσίμων, επίσης δεν υπάρχει αλλαγή γιατί μέχρι την προηγούμενη ΑΕΠΟ πάλι 30 τόνους την ώρα είχαμε δικαίωμα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου», προσθέτει.

Αντιδράσεις από Μεϊκόπουλο – «Μαζί για τον Βόλο»

Οι αλλαγές στην ΑΕΠΟ προκαλούν αντιδράσεις. Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Μεϊκόπουλος καταγγέλλει ότι κάτω από τη μύτη των πολιτών του Βόλου, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, και λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε άδεια στην Τσιμεντοβιομηχανία «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ» και αναρωτιέται ποιοί είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πάνω στους οποίους βασίζεται το Υπουργείο για να εγκρίνει τη δραστηριότητα αυτή χωρίς να επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα της περιοχής.

Επισημαίνει επίσης πως «ο Βόλος μετατρέπεται σε «πόλη – πείραμα» και πως «οι απαντήσεις χάνονται σε ένα ατελείωτο πινγκ-πονγκ αρμοδιοτήτων και η αναμονή των πολιτών εκλαμβάνεται ως ανοχή σε σχεδιασμούς που είναι άγνωστο πόσο βλαπτικοί είναι στην πραγματικότητα για τη ζωή και την καθημερινότητά τους» και καταλήγει λέγοντας: «Η ενέργεια της κυβέρνησης, που γνωρίζει καλά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, είναι ακατανόητη και προκλητική, εκτός βέβαια και αν εξοφλεί με τον τρόπο αυτό γραμμάτια για τη σωρεία δωρεών και δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας «κατόπιν ενεργειών» τοπικών βουλευτών της ΝΔ».

Σ’ αντίστοιχη ανακοίνωση η παράταξη «Μαζί για τον Βόλο» καλεί την Περιφέρεια και τον δήμο Βόλου να πάρουν θέση και επισημαίνει ότι
«οι σπουδαιότερες μάχες πρέπει να είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας» και ότι «η επαναφορά του θέματος στην κορυφή της ατζέντας αποτελεί μονόδρομο.»

Τέλος, από τη συλλογικότητα «Πολίτες Βόλου» οι Στ. Λημνιός και Φαίη Τζανετουλάκου σε δήλωσή τους, καλούν σε συστράτευση όλους τους φορείς, μέσα από ένα νέο κύκλο επαφών που θα χρειαστεί να γίνει, «ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να δοθεί ένα τέλος στην αυξανόμενη και καταστροφική για την υγεία μας, καύση απορριμμάτων», όπως αναφέρουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου